Reuzenbooteend

Kenmerken

De Reuzenbooteend is een groot gebouwde watervogel met een grootte van 65-84 cm, waarbij de mannetjes merkbaar groter zijn dan de vrouwtjes. Dit is de grootste van de soorten Booteenden. De spanwijdte is ca. 85-110 cm, de vleugels zijn functioneel te klein om de vogels in staat te stellen om te vliegen. In plaats daarvan worden de vleugels gebruikt als paddles om snel over het wateroppervlak te glijden. Bij de mannen is de kop en nek blauwgrijs, met lichtere kleuring, pet en voorhoofd. Ze hebben een smalle witte oogring die doorloopt als een streep en een roodbruine keel. Zijn onderzijde en onderstaart dekveren zijn wit en de staart is grijs. Vrouwtjes zijn donkerder grijsbruin op het hoofd en donker roodachtig op de keel.

Biotoop

De Reuzenbooteend leeft op de rotsachtige kusten en eilanden.

Voorkomen

Hij komt voor langs de kust van het zuiden van Chili en Chiloé naar Tierra del Fuego, en tijdens het broedseizoen verplaatsen ze zich naar de aangrenzende beschutte baaien en meren die zich verder landinwaarts bevinden.

Voedsel

Deze soort leeft voornamelijk van zeewaterschelpdieren, schaaldieren en kleine vissen. Tijdens het broedseizoen hebben ze de neiging om hun jonge kleine slakken, insectenlarven, amfipoden en isopoden te voeren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Tachyeres
Soort: Tachyeres pteneres

Onderwerpen #Anatra vaporiera di Magellano #Antarctica 2016 #Brassemer cendré #Chileskovleand #Duck Kæmpeand #Flightless Steamerduck #Fuegian Steamer Duck #isoviuhtoja #kachyně parníková #Magellan-Dampfschiffente #Magellanic Flightless Steamer Duck #Magellansk ångbåtsand #Óriás-gőzhajóréce #Pato-vapor-cinzento #Patovapor de Magallanes #Reuzenbooteend #suur-aurikpart #Tachyeres pteneres #Torpedówka magellańska #Магелланова утка-пароход #オフナガモ #灰船鸭