Noordelijke Reuzenstormvogel

Kenmerken

De Noordelijke Reuzenstormvogel wordt ca. 90 cm groot en heeft een spanwijdte van 150 tot 210 cm. De grootte kan onderling in de verspreiding wat afwijken en is net zo groot als de Zuidelijke Reuzenstormvogel. Het verenkleed is grijsbruin, maar heeft een lichter gekleurd voorhoofd, wangen en kin. De snavel is tussen de 90 en 110 mm lang, gemiddeld iets langer dan de Zuidelijke Reuzenstormvogel, en is roze geel met een roodbruine punt. Dit laatste is tevens het beste kenmerk om de Noordelijk en Zuidelijke van elkaar te kunnen onderscheiden. De Zuidelijke Reuzenstormvogel heeft een groenige kleur als snavelpunt. Ze produceren een maagolie bestaande uit wasesters en triglyceriden die wordt opgeslagen in de proventriculus (kliermaag). Dit kan uit hun mond worden gespoten als een verdediging tegen roofdieren en als een energierijke voedingsbron voor kuikens en voor volwassenen tijdens hun lange vluchten. Ze hebben ook een zoutklier die zich boven de neusholte bevindt en helpt hun lichaam te ontzouten, vanwege de grote hoeveelheid oceaanwater die ze opzuigen. Het scheidt een geconcentreerde zoutoplossing uit hun neusgaten af.

Biotoop

Vogels beginnen te broeden op een gemiddelde leeftijd van tien jaar en broeden op eilanden in koloniën die ze delen met de Zuidelijke Reuzenstormvogel. Ze foerageren op zee.

Voorkomen

De Noordelijke Reuzenstormvogel is pelagisch en wordt aangetroffen in de zuidelijke oceaan ten noorden van de Antarctische convergentiezone en in het noorden door Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en de helft van Australië. Meer dan 4.500 paren broeden op eilanden in South Georgia. Ze broeden ook op enkele van de Chatham-eilanden, Kerguelen-eilanden, Crozet-eilanden, Macquarie-eiland en anderen.

Voedsel

Ze voeden zich voornamelijk met aas (dode pinguïns en vinpotigen), maar ook met krill, slachtafval, koppotigen en afgedankte vis en afval van schepen. Ze zijn tijdens bootreizen in het Subantarctisch gebied vaak rondom het schip te vinden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Macronectes
Soort: Macronectes halli

Ondersoorten

[nggallery id=694]

Onderwerpen #Abanto-marino Subantártico #Antarctica 2016 #buřňák Hallův #Északi óriáshojsza #Grootnellie #Hall's Giant-Petrel #Hallsturmvogel #Jötunfýlingur #Kuzey dev fırtınakuşu #Nordkjempepetrell #Nordlig jättestormfågel #Nordlig Kæmpestormfugl #Northern Giant Petrel #Ossifraga del nord #Pardelão-gigante-nortenho #Pétrel de Hall #Petrel-gigante-do-norte #Petrelec wielki #rait-tormilind #tummamyrskyliitäjä #Северный гигантский буревестник #キタオオフルマカモメ #霍氏巨鹱