Noordelijke Koningsalbatros

Kenmerken

De Noordelijke Koningsalbatros is prachtige grote witte Albatros met zwarte bovenvleugels. Hij wordt ca. 115cm groot en heeft een spanwijdte tussen de 270 en 305cm. De snavel en poten zijn roze van kleur. Adulte vogels hebben geen witte rand op de voorzijde van de vleugels, dit heeft een Zuidelijke Koningsalbatros wel. De Noordelijke soort heeft een iets grotere zwarte rand op de binnenzijde van de vleugel aan de elleboog, deze is bij de zuidelijke soort minder aanwezig.

Biotoop

Deze Albatros soort leeft voornamelijk op zee en komt aan land om te broeden. Hij maakt weinig slagbewegingen tijdens zijn vlucht en zweeft sierlijk over de golven.

Voorkomen

Noordelijke Koninksalbatrossen nestelen op de Chatham-eilanden, Enderby Island op de Auckland-eilanden en op Taiaroa Head op het schiereiland Otago van Nieuw-Zeeland. De Taiaroa Head-kolonie is de enige albatroskolonie op een door mensen bewoond vasteland op het zuidelijk halfrond. Wanneer ze niet broeden, ondernemen ze circumpolaire vluchten in de zuidelijke oceanen, en in het bijzonder zoals de Humboldt Current en de Patagonian Shelf.

Voedsel

De Noordelijke Koninksalbatros foerageert op vissen, koppotigen, schaaldieren, salperen en aas. Inktvis is een belangrijk onderdeel van hun dieet en kan daar 85% van uitmaken.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Diomedeidae
Geslacht: Diomedea
Soort: Diomedea sanfordi

Onderwerpen #Albatros ciemnoskrzydły #Albatros real septentrional #Albatros royal du Nord #albatros Sanfordův #Albatroz-real-do-norte #Antarctica 2016 #Noordelijke Koningsalbatros #Nördlicher Königsalbatros #Northern Royal Albatross #regent-albatross #Swartvlerkkoningalbatros #Северный королевский альбатрос #キタシロアホウドリ #北方皇信天翁