Monniksparkiet

Kenmerken

De Monniksparkiet of wel bekend als Muisparkiet wordt gemiddeld 29 cm groot en heeft een spanwijdte van 48 cm. Vrouwtjes zijn meestal 10-20% kleiner, maar dit is in het veld niet te definiëren. Hij heeft felgroene bovendelen. Het voorhoofd en de borst zijn lichtgrijs, en de rest van de onderzijde is lichtgroen tot geel. De vleugeluiteinden zijn donkerblauw en de staart is lang en taps toelopend. De snavel is oranje.

Biotoop

Van oorsprong is de Monniksparkiet een parkiet welke broedt op kliffen. Inmiddels is deze soort wereldwijd een algemene soort aan het worden, zelfs in Nederland zijn broedparen te vinden. In Argentinië, Brazilië en Uruguay worden Monniksparkieten beschouwd als ongedierte in de landbouw. De Monniksparkiet plundert soms maïsvelden, maar hij wordt blijkbaar niet als een grote plaag beschouwd omdat er niet aan serieuze afschot wordt gedaan. Hun explosie in groei  in Zuid-Amerikaanse plattelandsgebieden lijkt te worden geassocieerd met de uitbreiding van de Eucalyptus bosbouw voor de productie van papierpulp. Deze vogels maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid om nesten te bouwen in kunstmatige bossen waar de ecologische concurrentie van andere soorten beperkt is. De Monniksparkiet is de enige papegaai die een nest van takken bouwt, in een boom of op een door de mens gemaakte structuur, in plaats van een gat in een boom te gebruiken. Hij broedt in kolonies en individuen kunnen andere vogels helpen met het opvoeden en voeren. De levensverwachting van Monniksparkieten is in het wild ca. 15-20 jaar en in gevangenschap zelfs 25-30 jaar.

Voorkomen

Hij komt voor in Zuid Amerika in de landen Bolivia, Argentinië, Zuidelijk Brazilië, en Paraguay.

Voedsel

De Monniksparkiet leeft van zaden, bessen, jonge knoppen van planten in insecten in het broedseizoen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Geslacht: Myiopsitta
Soort: Myiopsitta monachus

Ondersoorten

M.m. cotorra (Paraguay monniksparkiet): zuidelijk Bolivia, zuidelijk Brazilië, Paraguay en noordwestelijk Argentinië.
M.m. monachus (Monniksparkiet): zuidoostelijk Brazilië, Uruguay en noordoostelijk Argentinië.
M.m. calita (Menddoza monniksparkiet): westelijk Argentinië.

Onderwerpen #Argentinie 2016 #Barátpapagáj #Cata #Caturrita #Conure veuve #Cotorra Argentina #Cotorreta de pit gris #Keşiş papağanı #Mnicha nizinna #Mönchssittich #Monk Parakeet #Monniksparkiet #Munkeparakit #Munkeparakitt #munkkiaratti #Munkpáfi #munkpapagoi #Munkparakit #papoušek mniší #Parrocchetto monaco #Калита #תוכי נזירי #オキナインコ #灰胸鹦哥