Magelhaengans

Kenmerken

De Magelhaengans is een fraaie ganzensoort welke ca. 60 tot 72 cm groot worden. De mannen en poppen zijn totaal verschillend qua uiterlijk. Mannen hebben een witte kop en borst met zwarte snavel en zwarte poten, terwijl de poppen bruin zijn met zwart gestreepte vleugels en gele poten.

Biotoop

De Magelhaengans komt voor op de Patagonische grasvlaktes in het zuiden van hun verspreidingsgebied, maar ook op weilanden en agrarisch landbouwgebied en naast de waterstromen door de bossen. Ze leven van zeeniveau tot ongeveer 1.500 meter hoogte.

Voorkomen

Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit van noord Argentinië tot aan de westkust van het Zuid-Amerikaans continent en langs de Stille Oceaankust tot in Vuurland. Ook komt hij voor op de Falklandeilanden. In de winter migreren sommige vogels tot in Uruguay.

Voedsel

De Magelhaengans is een herbivoor en voedt zich voornamelijk met zaden, bladeren, stengels en ander plantaardig materiaal. Het zijn sociale vogels en kunnen met honderden samen op een weiland foerageren. Net zoals de ganzen in Nederland kan het voor de lokale boeren een plaag zijn omdat ze al het gras opeten wat eigenlijk voor de schapen en koeien is.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Chloephaga
Soort: Chloephaga picta

Ondersoorten

C.P. picta - zuidelijk Chili en zuidelijk Argentinië
C.P. leucoptera - Falklandeilanden

Onderwerpen #Antarctica 2016 #Cauquén Común #Ganso do Campo #husice magellanská #Magelanka zmienna #Magelhaengans #Magellán-lúd #Magellangans #Magellangås #Magellanic Goose #niidu-nösuhani #Oca di Magellano #Ouette de Magellan #Sebragås #Upland Goose #valkopäähansu #Магелланов гусь #マゼランガン #斑胁草雁