Knobbelmeerkoet

Kenmerken

De Knobbelmeerkoet is grotendeels zwart behalve het witte frontale schild. Kenmerkend zijn de twee rode knobbels op het kopschild. Hij wordt ca. 38 tot 45 cm groot. Als zwemsoort heeft het gedeeltelijk vliezen tussen zijn lange sterke tenen. De juveniel is bleker dan de volwassene, en heeft een witachtige borst en mist het frontale schild; het zwarte verenpak van de volwassene ontwikkelt zich wanneer hij ongeveer 3 tot 4 maanden oud is, maar het witte schild is pas volledig ontwikkeld bij de leeftijd van ongeveer één jaar.

Biotoop

De gewoonten van de Knobbelmeerkoet zijn vrijwel identiek aan die van de Euraziatische Meerkoet. Het is een agressieve soort en sterk territoriaal tijdens het broedseizoen.

Voorkomen

Het is een broedvogel in een groot deel van Afrika en in het zuiden van Spanje op zoetwatermeren en vijvers.

Voedsel

De Knobbelmeerkoet is een alleseter en zal een verscheidenheid aan kleine levende prooien nemen, inclusief de eieren van andere watervogels. Het hoofdvoedsel in de meeste wateren bestaat echter uit verschillende waterplanten, zoals soorten van de Potamogeton, waarvoor hij onder water duikt.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Gruiformes
Familie: Rallidae
Geslacht: Fulica
Soort: Fulica cristata

Onderwerpen #Āfrikas laucis #Bleshoender #Bütykös szárcsa #Focha Moruna #Folaga crestata #Fotja banyuda #Foulque à crête #Galeirão-de-crista #Galiñola cristada #Grebenasta liska #Hnúðhæna #Kamblishøne #Kammblässhuhn #Kamsothöna #Knobbelmeerkoet #Knoppsothøne #kruununokikana #Kuoduotasis laukys #lyska hřebenatá #Mallorca 2017 #Paugurknābja laucis #Red-knobbed Coot #sagarlauk #Tepeli meke #Łyska czubata #Хохлатая лысуха #የውሃ ዶሮ #アフリカオオバン #红瘤白骨顶