Kinbandpinguïn

Kenmerken

Kinbandpinguïns worden ca. 72 cm groot. Mannen zijn zowel groter als zwaarder dan wijfjes. De flippers van de volwassen kinbanden zijn zwart met een witte rand; de binnenkant van de flippers zijn wit. Het gezicht is wit en strekt zich uit achter de ogen, die roodachtig bruin zijn; de kin en keel zijn ook wit, terwijl de korte snavel zwart is. De sterke benen en de poten met zwemvliezen zijn roze. Het zwart-witte verenpak van de Kinbandpinguïn helpt hem te camoufleren in het water tegen roofdieren zoals zeehonden. Van bovenaf wordt valt de zwarte rug van hem tegen het donkere water in het niet, terwijl de onderkant van deze pinguin in de bovenliggende zon overgaat wanneer roofdieren van onderaf naar boven kijken.

Biotoop

De Kinbandpinguïn leeft in zee en komt alleen aan land om te broeden.

Voorkomen

Kinbandpinguïns hebben een circumpolaire verdeling. Ze broeden in Antarctica, Argentinië, op Bouvet Eiland, Chili, de Falkland Eilanden, de Franse Zuidelijke Gebieden en Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden. De wereldpopulatie wordt geschat op ten minste 8 miljoen vogels.

Voedsel

Het dieet van de Kinbandpinguïn bestaat uit krill, garnalen, vissen en inktvissen die ze elke dag vangen. Ze kunnen hierbij wel tot 80 km  land afwaarts zwemmen om deze te vangen. De Kinbandpinguïn is bestand tegen zwemmen in ijskoude wateren vanwege de dicht opeengepakte veren, die een waterdichte vacht biedt. Dikke blubber afzettingen zorgen voor isolatie en de bloedvaten in de flippers en poten hebben ingewikkelde structuren om warmte te behouden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Sphenisciforme
Familie: Spheniscidae
Geslacht: Pygoscelis
Soort: Pygoscelis antarcticus

Onderwerpen #Állszíjas pingvin #Antarctica 2016 #Antarktinis pingvinas #Bandkeelpikkewyn #Chinstrap Penguin #Hakremspingvin #Kehlstreifpinguin #Kinbandpinguïn #Manchot à jugulaire #myssypingviini #Pingüí de cara blanca #Pinguim-de-barbicha #Pingüino Barbijo #Pinguino dal collare #Pingwin maskowy #Rempingvin #Ringpingvin #Stormbandpinguïn #tučňák uzdičkový #valjaspingviin #Антарктический пингвин #ヒゲペンギン #纹颊企鹅