Kaapse Stormvogel

Kenmerken

De Kaapse Stormvogel is een middelgrote stormvogel welke ca. 35 tot 42cm groot wordt en een spanwijdte heeft van ca 80 tot 91cm. In vlucht heeft hij een duifachtig voorkomen. Opvallend zijn de ronde kop en zijn zwart/wit verenkleed. Bovenzijde is zwart met witte vlekken, de onderzijde is wit van kleur. Hij heeft een zwarte kop, zwarte snavel en zwarte poten. Zijn vlucht is vaak indrukwekkend door zijn manoeuvres en snelheid.

Biotoop

Deze soort leeft met name op zee en komt aan land om te broeden. Ze volgen vaak schepen en leven solitair, maar kunnen ook in grote groepen op zee rond hangen. Ze nestelen in kleine kolonies, ze zijn monogaam en paartjes voor het leven.

Voorkomen

De Kaapse Stormvogel leeft op de Zuidelijke Oceaan op South Georgia, South Shetland, South Orkneys en South Sandwich eilanden. Daarnaast ook op de wat kleinere eilanden in die regio, maar ook aan de zijde van Nieuw Zeeland zoals Crozet, Kerguelen, Heard, Marcquarie en Chatham. Ze vliegen ver de oceaan op tot aan het noorden van west Afrika en het noordoosten van Brazilië.

Voedsel

Ze foerageren op krill en vis welke vaak vanaf het oppervlakte worden gevangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Daption
Soort: Daption capense

Ondersoorten

D.c. capense: de Subantarctische eilanden en het Antarctisch schiereiland.
D.c. australe: de Subantarctische eilanden van Nieuw-Zeeland.

Onderwerpen #Alaca fırtınakuşu #Antarctica 2016 #Brokpetrell #buřňák černobílý #Cape Petrel #Damier du Cap #Flekkpetrell #Galambhojsza #Kaapse Stormvogel #kapinmyrskyliitäjä #Kappetrel #Kapski viharnik #Kapsturmvogel #kirju-tormilind #Mardúfa #Petrel Damero #Petrell del Cap #Pintado Petrel #Pomba-do-cabo #Procellaria del Capo #Seeduifstormvoël #Warcabnik #Капский голубок #جلم ماء كابي #マダラフルマカモメ #花斑鹱