Grote Fuut

Kenmerken

De Grote Fuut doet zijn naam eer aan en is een grote Fuut. Ze variëren in lengte van 67 tot 80 cm. Ze zijn roestbruin op de nek en borst, zwartachtig op de rug en hebben een witachtige buik. Het hoofd is roetig grijs tot zwart met een roodachtig bruin oog. Vanwege zijn grootte en unieke kleuring is het onwaarschijnlijk dat je deze fuut verward andere futen.

Biotoop

Deze Grote Fuut komt voornamelijk voor op open waterwegen. De meeste worden gezien op meren op lage hoogte en rivieren (vaak omringd door bossen) welke langzaam stromen. Tijdens het broedseizoen houden ze zich op in zwaar begroeide inhammen van grote meren. Buiten het broedseizoen verhuizen de meeste Futen naar estuaria en baaien, meestal met kelp begroeide delen (af en toe worden ze zelfs op open zee gezien). Niet-broedende vogels kunnen het hele jaar langs de kust leven.

Voorkomen

De Grote Fuut is de grootste futensoort ter wereld. Er leeft een kleine populatie in het noordwesten van Peru, maar de meeste vogels van de wereld populatie is verdeeld over de waterrijke gebieden van zuidoostelijk Brazilië tot Patagonië en centraal Chili.

Voedsel

Hij foerageert op vis tot ca. 10cm groot. Ook worden insecten, kreeftachtigen en weekdieren gevangen. Indien ze migreren naar de kust schakelen ze over naar krab wat ongeveer de helft is van hun dieet. Ze kunnen ook de jongen van andere watervogels, met name meerkoeten, vangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Podicipediformes
Familie: Podicipedidae
Geslacht: Podiceps
Soort: Podiceps major

Ondersoorten

P.m. major: van westelijk Peru, Paraguay en zuidoostelijk Brazilië tot centraal Chili en zuidelijk Argentinië.
P.m. navasi: zuidelijk Chili.

Onderwerpen #Argentinie 2016 #Grand Grèbe #Great Grebe #Grote Fuut #Hauggoði #hiidpütt #isouikku #Magellantaucher #Mergulhão-grande #Nagy vöcsök #Perkoz olbrzymi #potápka velká #Somormujo Macachón #Spydnebbdykker #Stor Lappedykker #Stordopping #Svasso gigante #Veliki ponirek #Магелланова поганка #Մեծ սուզակ #オオカイツブリ #大鸊鷉