klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Falklandbooteend is een gansachtige eend met een grote kop en grote snavel. Het mannetje heeft een witgrijze kop, met iets donkere vale wangen en een witte oogring. Zijn rug en vleugels zijn donkergrijs tot bruin en voorzien van vale vlekken, maar erg fraai getekend. De grote poten zijn oranje roze. Ze hebben een witachtige buik. Het vrouwtje is hetzelfde maar heeft een donkerbruine kop met witte oogstreep en een grijsgroene snavel. Ze worden ca. 61 tot 74cm groot. De vleugels van de Falklandbooteend zijn erg kort, en hij is niet in staat om te vliegen. Het verenkleed van de Falklandbooteend is meestal donkergrijs, maar met een witte streep achter het oog. Hij in het veld erg moeilijk te onderscheiden van de Vliegende Booteend , omdat ze dezelfde habitat bezetten en, hoewel de Vliegende Booteend kan vliegen, doet hij dit zelden.

Biotoop:

Ze leven aan de binnenwateren van de Falkland eilanden tot 5 km in het binnenland vanaf de kust. De populatie wordt geschat op ca. 15.000 paren.

Voorkomen:

De Falkland-stoombooteend (Tachyeres-brachypterus) is een Booteend endemisch aan de Falkland-eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het is een van de slechts twee vogelsoorten die endemisch zijn voor de Falkland-eilanden, de andere is Cobb’s Winterkoning.

Voedsel:

Foerageert door duiken in baaien en binnenwatertjes op planten, vissen en amfibieën.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Tachyeres
Soort: Tachyeres brachypterus

 

 

Onderwerpen #Anatra vaporiera delle Falkland #Antarctica 2016 #Brassemer des Malouines #Duck Falklandkæmpeand #Falkland Steamer Duck #Falkland-Dampfschiffente #Falklandbooteend #falklandi aurikpart #Falklandi gőzhajóréce #Falklandsskovleand #kachyně krátkokřídlá #Kortvingad ångbåtsand #Pato-vapor-das-malvinas #Patovapor Malvinero #Torpedówka falklandzka #tyrskyviuhtoja #Фолклендская утка-пароход #フナガモ #短翅船鸭