Dunbekprion

Kenmerken

De Dunbekprion wordt ca. 25 tot 26cm groot en heft een spanwijdte van ca. 56cm. Hij heeft een vaal blauwgrijze bovenzijde met een kleine zwarte staartband. De zwarte M op zijn bovenzijde is in veel mindere mate aanwezig dan bij andere Prion soorten. De snavel is blauw is zoals zijn naam doet vermoeden smal en wat langer dan bij andere soorten. Hij heeft een grijze oogstreep.

Biotoop

Hij broedt op de eilanden in de Zuidelijke Oceanen zoals hieronder aangegeven en foerageert op zee. Ze graven holen tot maximaal 3,5mtr diep en maken nesten van gras en veren. Vliegen op zee vaak samen de Antarctische Prion.

Voorkomen

De Dunbekprion leeft vlak nabij de Antarctische Convergence in de Zuidelijke Oceaan, nabij de Falkland Eilanden, Kerguelen, Crozet en meer noordelijk richting Zuidelijk Chili, West Australië, Nieuw Zeeland en westelijk Peru. De populatie wordt geschat op ca. 2 miljoen paren.

Voedsel

Ze foerageren voornamelijk op krill, maar ook op andere kreeftachtigen, vissen en inktvissen. Ze foerageren aan het wateroppervlak.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Pachyptila
Soort: Pachyptila belcheriii

Onderwerpen #Antarctica 2016 #buřňák útlozobý #Dunbekprion #Dunbekwalvisvoël #Dünnschnabel-Sturmvogel #Faigão-de-bico-fino #mask-vaalalind #ohutnokkaprioni #Pato-petrel Picofino #Petrelek cienkodzioby #Prion de Belcher #Prione beccosottile #Slender-billed Prion #Smalnäbbad valfågel #Smalnebbhvalfugl #Thin-billed Prion #Tyndnæbbet Hvalfugl #Vékonycsőrű cethojsza #Тонкоклювая китовая птичка #ハシボソクジラドリ #细嘴锯鹱