Andeseend

Kenmerken

De Andeseend ofwel Patagonische Kuifeend is een eenden soort welke ca. 51 tot 61cm groot wordt. Het mannetje wordt in het algemeen iets groter als dan het vrouwtje. Zijn algemeen indruk is een lang lichaam, een lange snavel en een grote kuif. Het heeft wel iets weg van de Europese Marmereend. Zijn voorhoofd is donkerbruin zijn kuif en wangen licht bruingrijs. De rug is groenbruin, de rest van zijn lijf is donker bruin met lichtgele vlekken. Er is op de vleugel in gesloten stand een rode streep waarneembaar. Zijn poten en snavel zijn zwart.

Biotoop

Deze soort leeft nabij ondiepe kustgebieden. Hij nestelt in hoog gras nabij het water.

Voorkomen

De Andeseend broedt in de Andes van Peru, Bolivia, Chili en delen van Argentinië. Hij broedt tevens op de Falkland eilanden.

Voedsel

Hij leeft van ongewervelde en algen. Hij foerargeert met zijn kop onder water maar kan ook duiken naar voedsel.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Lophonetta
Soort: Lophonetta specularioides

Ondersoorten

L.s. alticola: van centraal Peru tot centraal Chili en noordwestelijk Argentinië.
L.s. specularioides: zuidelijk Chili, zuidelijk Argentinië en de Falklandeilanden.

Onderwerpen #Anade Juarjual #Andeseend #Antarctica 2016 #Canard huppéAnatra crestata #Copfos réce #Crested Duck #Duskand #Kaczka czubata #Kongeand #lakkpart #Pato-de-cristakachna vlasatá #Schopfente #Tofsand #tukkasorsa #Хохлатая утка #カンムリガモ #冠鸭