Witwangfuut

Kenmerken

De Witwangfuut worden ca. 27 tot 35 cm groot, en lijken qua vorm op onze Europese soort, de Geoorde fuut. Volwassenen in het verenkleed hebben een opvallende zwarte kuif op de achterkant van hun hoofd. Er is een groot wit plukje veren rond het oorstreek, maar verder zijn de kop, de nek en de rug zwart met een licht groenachtige glans in de veren. De veren van de borst en rug zijn nauw omzoomd met bruin rand. De onderzijde zijn vaal roodbruin, vaak gevlekt met bruin of grijs. De secundaire vleugelveren zijn wit, lichtgrijs of hebben witte uiteinden. Het oog is rood, de snavel zwart en de poten grijs of olijfbruin.

Biotoop

Het typische biotoop bestaat uit meren, drassige vijvers, sloten en langzaam bewegende stromen. Vogels in het zuidelijke deel van het verspreidingsgebied vormen na het broedseizoen een koppel en migreren noordwaarts langs de kust. Deze worden vaak gezien in baaien en andere beschutte maritieme locaties.

Voorkomen

De Witwangfuut leeft in het zuidelijke deel van Zuid-Amerika. Het verspreidingsgebied omvat Zuidoost-Brazilië, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Chili, Peru, Argentinië en de Falklandeilanden. Hij komt voor als een zwerver op de South Sandwich Eilanden en South Georgia.

Voedsel

Ze leven van visjes, amphibieen en ongewervelden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Podicipediformes
Familie: Podicipedidae
Geslacht: Rollandia
Soort: Rollandia rolland

Ondersoorten

R.r. rolland: Falklandeilanden.
R.r. morrisoni: centraal Peru (Junínmeer).
R.r. chilensis: van het westelijke deel van Centraal-Peru tot zuidelijk Brazilië en Tierra del Fuego.

Onderwerpen #Argentinie 2016 #Grèbe de Rolland #Hvidkindet Lappedykker #Hvitøredykker #kõrvukpütt #Mergulhão-de-orelha-branca #Perkoz białoczuby #potápka Rollandova #Rolland-vöcsök #Rollandtaucher #Svasso ciuffibianchi #valkotöyhtöuikku #Vittofsad dopping #White-tufted Grebe #Witwangfuut #Zampullín Pimpollo #Белохохлая поганка #ミミジロカイツブリ #白簇鸊鷉