Witkinstormvogel

Kenmerken

De Witkinstormvogel wordt ca. 51 tot 58 cm groot en heeft een spanwijdte van ca. 134 tot 147 cm. Het is niet alleen de grootste "Procellaria" stormvogel, maar is ook de grootste soort in zijn familie buiten de Reuzenstormvogels. De Witkinstormvogel is roetzwart en heeft wat wit op zijn keel en kin, broedvogels in de Indische Oceaan meer dan de broedvogels van de Atlantische Oceaan. De primaire veren aan de onderijze kunnen er zilverachtig uitzien. De snavel is geel met een zwarte punt en ook zwart tussen de neusgaten.

Biotoop

Buiten het broedseizoen vliegen de stormvogels van het Antarctische pakijs naar de subtropen en verblijven hier op zee.

Voorkomen

Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit rond de Zuidelijke Oceaan zo ver noordelijk als Zuid-Australië, Peru en Namibië, en broedt in kolonies op diverse eilanden zoals South Georgia, de Kerguelen-eilanden en Disappointment Island. Sommige broeden ook op de Crozet-eilanden, Prince Edward Eilanden, Campbell-eilanden, Auckland-eilanden, Antipoden-eilanden en de Falkland-eilanden.

Voedsel

Hun dieet bestaat voornamelijk uit krill gevolgd door vis. Witkinstormvogels foerageren door prooien van het water oppervlak te grijpen en door ondiepe duiken te maken.  Ze zullen visboten volgen om visafval te grijpen welke in zee gegooid wordt.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Procellaria
Soort: Procellaria aequinoctialis

Onderwerpen #Antarctica 2016 #Bassiaan #buřňák bělobradý #Burzyk białobrody #Fehérállú viharmadár #Hvidhaget Skråpe #Hvithakepetrell #isomeriliitäjä #Pardela Gorgiblanca #Pardela-preta #Petrello mentobianco #Puffin à menton blanc #suur-tormilind #Vithakad petrell #Weißkinn-Sturmvogel #White-chinned Petrel #Witkinstormvogel #Белогорлый буревестник #ノドジロクロミズナギドリ #白颏风鹱