Zwartkoprietzanger

Kenmerken

De Zwartkoprietzanger is een zangvogel welke leeft in de vegetatie op en nabij water. Ze worden ca. 12 tot 13,5cm groot, ietsjes groter als de gewone Rietzanger. De adulte vogels hebben een fijn gestreepte bruine rug en lichte buik en borst. Het voorhoofd lijkt wat platgedrukt, de snavel is donker en recht. Ze hebben een witte baan boven de ogen en een zwarte oogstreep. Kenmerkend is de bijna volledig donkere pet (bij een Rietzanger is deze gestreept met lichte banen), de brede witte wenkbrauwstreep en de scherp afgetekende lichte keel.

Biotoop

De Zwartkoprietzanger leeft nabij moerassen, meren en rivieren in de vegetatie, en foerageert tussen het jonge riet, en op de afgeknakte rietstengels nabij het water. Het is een lastige vogel om te zien en wordt vaak gedemineert op zijn zang.

Voorkomen

De Zwartkoprietzanger leeft in Zuid Europa in het Middellands zeegebied. In Nederland wordt hij af en toe tijdens de trekperiode waargenomen.

Voedsel

Deze soort leeft zoals de meeste zangers van insecten en kan daarnaast ook kleine slakjes nuttigen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Acrocephalidae
Geslacht: Acrocephalus
Soort: Acrocephalus melanopogon

Ondersoorten

A.m. melanopogon: van zuidelijk Europa tot Oekraïne en westelijk Turkije en noordwestelijk Afrika.
A.m. mimicus: van oostelijk Turkije tot zuidelijk Rusland, Kazachstan, Iran en Irak.
A.m. albiventris: zuidoostelijk Oekraïne en zuidwestelijk Rusland.

Onderwerpen #Accipitriform #acrocephalidae #Bilbilthi me mustaqe #Bıyıklı kamışçın #Boscarla mostatxuda #Carricerín Real #Crnoprugasti Trstenjak #Felosa-real #Folosa real #Forapaglie castagnolo #Fülemülesitke #Hongarije 2016 #Kaveldunsångare #Lusciniole à moustaches #Mariskenrohrsänger #Moustached Warbler #mustpea-roolind #osmankäämikerttunen #Passeriformes #Privighetoare de baltă #Rákosnik tamaryskovy #ševarski cvrčić #Swartkopreidsjonger #Tamariskovka #Tamarisksanger #Tamaryszka #Turkije 2013 #Vatnasöngvari #zangvogel #Zangvogels #Zwartkoprietzanger #Ψαθοποταμίδα #Мустакато шаварче #Тонкоклювая камышевка #Црнопругаст трскар #Նրբակտուց եղեգնաթռչնակ #זמירון #سسک ابروسفید #هازجة ذات الشارب هازجة سوداء اللحية #შავთხემა მეჩალია #マミジロヨシキリ #须苇莺