Steenloper

Kenmerken

De steenloper is een tamelijk klein en gedrongen vogeltje, 22-24 cm lang, met een spanwijdte van 50-57 centimeter. De donkere, wigvormige snavel is lang en licht golvend. De poten zijn vrij kort en zijn fel oranje. In alle seizoenen wordt het verenkleed gedomineerd door een zwart en wit harlekijn-achtig patroon. Broedvogels hebben roodbruine boven delen met zwarte tekening. Het hoofd is hoofdzakelijk wit met zwarte strepen op de kruin en een zwart patroon op het gezicht. De borst is hoofdzakelijk zwart, afgezien van een witte vlek op de flanken. De rest van de onderkant is wit. Het vrouwtje is iets saaier als het mannetje en heeft een bruinere kop met meer strepen. Non-breeding volwsenen zijn saaier dan broedvogels en hebben een donkere grijs-bruine bovendelen met zwarte vlekken en een donkere kop met weinig wit.

Biotoop

De Steenloper leeft in een breed scala van habitats en de klimatologische omstandigheden, van de Arctische tot tropische gebieden. Het typische broedgebied is open toendra met water in de buurt. Buiten het broedseizoen vinden we hem langs kusten, met name op rotsachtige of steenachtige oevers. De Steenloper is vaak te vinden op kunstmatige structuren zoals golfbrekers en pieren. Kleine aantallen kunnen soms opduiken op binnenwateren van natte gebieden, vooral tijdens de migratie in de lente en de herfst. Vogels zijn vaak trouw aan bepaalde gebieden en komen elk jaar weer terug.

Voorkomen

De Steenloper broedt in de noordelijke delen van Eurazië en Noord-Amerika en vliegen na het broedseizoen zuidwaarts langs de kust. Zij komen op bijna de heel de wereld voor.

Voedsel

Je ziet hem vaak druk in de weer met stenen of schelpen omkeren op zoek naar iets eetbaars op de golfbrekers. Hij leeft van weekdieren, kreeftachtigen en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Arenaria
Soort: Arenaria interpres

Ondersoorten

A.i. interpres: van noordoostelijk Canada, Groenland, noordelijk Europa tot noordoostelijk Siberië en westelijk Alaska.
A.i. morinella: noordoostelijk Alaska en noordelijk Canada.

Onderwerpen #Akmenė #arenaria #Charadriiformes #Gjelëza laramane #Kamenácek pestry #Kameničak #Kamenjar #Kamusznik #karikukko #Kivirullija #Kőforgató #Nederland #Noord Holland #Pietruş #Prudnik kamenjar #Remena-rocs #Rola-do-mar #Roskarl #Ruddy Turnstone #Scolopacidae #snip #Snipachtige #snippen #Steenloper #Steinvender #Steinwälzer #steltloper #Steltloperachtigen #Stenvender #Stienpikker #Strandloper #strandlopers #Taşçeviren #Texel 2016 #Tildra #Tournepierre à collier #Virapedras #Voltapietre #Vuelvepiedras Común #Zeeland #Χαλικοκυλιστής #Каменешарка #Камнешарка #Камъкообръщач #Крем яшник #Црногушеста брмчалка #Քարաքուջուջ #ארנריה #سنگ‌گردان #قنبرة الماء #მეკენჭია #キョウジョシギ #翻石鹬