Sperwergrasmus

Kenmerken

De Sperwergrasmus wordt ca. 16 tot 17 cm groot. De bovenzijde is donkergrijs van kleur, de onderzijde lichter met strepen. Hij heeft een donkere snavel en kenmerkende oranje/gele ogen. De adulte mannen hebben een kenmerkend gebandeerde borst en buik, echter jonge vogels en vrouwtjes hebben dit veel minder. Een prachtig en mystieke vogel welke ook nog eens een leuk deuntje weg zingt.

Biotoop

De Sperwergrasmus is een vogel van open land met struiken voor het nestelen. De voorkeuren van het leefgebied zijn vergelijkbaar met die van de Grauwe Klauwier. Stuiken bestaan voornamelijk uit Mei- en Sleedoorn, Braam en Hondsroos.

Voorkomen

De Sperwergrasmus leeft in de gematigde streken van Midden-en Oost-Europa en West-en Centraal-Azië. Na het broedseizoen migreert hij naar warmere oorden, en overwintert hij in tropisch Oost-Afrika.

Voedsel

Net als de meeste zangers zijn het vooral insecteneters, maar eet ook bessen en ander zacht fruit in de nazomer en herfst.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers van de Oude Wereld)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia nisoria

Ondersoorten

S.n. nisoria: van centraal Europa tot het Oeralgebergte en Iran.
S.n. merzbacheri: van noordelijk Kazachstan en noordoostelijk Iran tot zuidwestelijk Siberië en Mongolië.

Onderwerpen #Barred Warbler #Bigia padovana #Bilbilthi gjoks skifter #Çizgili ötleğen #Curruca Gavilana #Estland 2012 #Fauvette épervière #Grahasta penica #Hauksanger #Hauksöngvari #Höksångare #Hongarije 2016 #Høgesanger #Karvalyposzáta #kirjokerttu #nisoria #Papuxa gabián #Passeriformes #Penice vlasská #pirgasta grmuša #Pjegava Grmuša #Pokrzewka jarzębata #Raiboji devynbalsė #Silvie porumbacă #Sperbergrasmücke #Sperwergrasmus #Streekte Hagekrûper #sylvia #sylviidae #Tallarol esparverenc #Toutinegra-gaviăo #Vööt-põõsalind #Zangvogels #Γερακοτσιροβάκος #Дамчесто коприварче #Кропив янка рябогруда #Леска-перасмешка #Ястребиная славка #Ястребогушо коприварче #Ճուռականման շահրիկ #סבכי ניצי #سسک سینه راه‌راه #هازجة موشحة دخلة موشحة #シマムシクイ #横斑林莺