Smelleken

Kenmerken

De smelleken is een valkensoort welke veel lijkt op de torenvalk. Het is de kleinste roofvogel van Europa, maar het vrouwtje is bijna net zo groot als een torenvalk. Het vrouwtje is boven op de rug donker bruin, het mannetje leigrijs. De voorzijde is donkerbruin met witte bevlekking. Hij heeft gele poten en een grijszwarte snavel. Opvallend is de lichte wenkbrauw streep.

Biotoop

De smelleken leeft en jaagt in open gebieden zoals weilanden, heidevelden en akkers. Hij mijdt beboste gebieden. Het jagen is zijn belangrijkste kenmerk, hij bidt niet maar vliegt ontzettend snel over de gebieden om zangvogels op te schrikken. Zijn vlucht is dan fenomenaal om te zien, waarbij het soms lijkt op die van een baltsende kievit. Persoonlijk zag ik hem zelfs door de open deuren van een tractor vliegen achter een tapuitje aan.

Voorkomen

Broed in het noorden van Europa, en kan in zomer in het zuiden waargenomen worden.

Voedsel

Kleine zangvogels zoals tapuiten, piepers, vinken en gorzen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes (Roofvogels)
Familie: Falconidae (Caracara's en valken)
Geslacht: Falco
Soort: Falco colmbarius

Ondersoorten

F.c. subaesalon: IJsland.
F.c. aesalon: van Europa tot noordwestelijk Siberië.
F.c. insignis: het noordelijke deel van Centraal-Siberië.
F.c. pacificus: noordoostelijk Azië.
F.c. pallidus: de steppen van het westelijke deel van Centraal-Azië.
F.c. lymani: de bergen van het oostelijke deel van Centraal-Azië.
F.c. columbarius : van Alaska en Newfoundland tot de noordelijke Verenigde Staten.
F.c. suckleyi: van zuidoostelijk Alaska tot noordelijk Washington.
F.c. richardsonii: van centraal en het zuidelijke deel van Centraal-Canada tot de noordelijk-centrale Verenigde Staten.

Onderwerpen #ampuhaukka #Boz doğan #Cararcara's #Dremlik tundrovy #Drzemlik #Dvergfalk #Dværgfalk #Esmerejón #Esmerilhão #Esmerillón #Esmerla #falco #falconidae #falconiformes #Faucon émerillon #Kis sólyom #mali soko #Mali Sokol #Merlin #Nederland #roofvogel #roofvogels #Skifteri i vogël #Smelleken #Smeriglio #Smyrill #Şoim de iarnă #Startsakalis #Stenfalk #Stienfalk #Texel #Texel 2016 #Väikepistrik #valk #valken #Νανογέρακο #Дербник #Мал сокол #Малък сокол #Сокал-дрымлюк #Աղավնաբազե #בז גמדי #ترم‌تای معمولی #يؤيؤ #მარჯანი #コチョウゲンボウ #灰背隼