Kenmerken
De Pontische meeuw lijkt erg veel op de Geelpootmeeuw maar heeft kenmerkende verschillen in zijn adulte kleed. Bij eerste en tweede jaarskleed is het enorm lastig de soorten uit elkaar te houden. De Pontische meeuw wordt ca. 56-68cm lang en heeft een spanwijdte van ca. 137 - 155cm. Hij heeft een kenmerkende lange dunne snavel die door zijn zwakhellend voorhoofd nog eens wordt benadrukt. De snavel is geel voorzien van rode vlek. Het oog is vaak donker en klein, terwijl die van andere vaak licht en groter zijn. De poten, vleugels en nek zijn langer dan die van andere, maar is natuurlijk lastig te beoordelen wanneer de 2 soorten niet naast elkaar zitten. De poten zijn licht roze tot licht geelachtige kleur. De rug en vleugels zijn grijs, waarbij de vleugelpunt zwart is met witte witte tongen op de buitenste handpennen. Overige dele zijn wit.
Biotoop
De Pontische meeuw broedt in kolonies op lage eilanden in ondiep water. Dit in tegenstelling tot de meeste Geelpootmeeuwen welke op kliffen aan de kust broed.
Voorkomen
Deze meeuw soort komt voor rond de Zwarte- en Kaspische Zee tot oostwaarts over Centraal-Azië naar noordwesten van China. In Europa komt hij voor in noord en westen van Polen en Oost-Duitsland. Sommige vogels migreren naar het zuiden tot aan de Rode Zee en de Perzische Golf terwijl anderen zich verspreiden in West-Europa zoals Zweden, Noorwegen en Denemarken.
Voedsel
Hij leeft van een zeer gevarieerd dieet zoals bij meeuwen bekend is. Tijdens het broedseizoen eten ze vaak knaagdieren zoals grondeekhoorns, welke ze op de Steppe vangen.
Wetenschappelijk
Pontische meeuw, Caspian Gull, Larus cachinnans
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Larus
Soort: Larus cachinnans