Middelste bonte specht

Kenmerken

De middelste bonte specht (mibo) wordt ca. 22 cm groot. In vergelijking tot de grote bonte specht mist deze de zwarte streep boven de oorstreek, en mist de zwarte baardstreep wat  vervangen wordt door een zwarte wangvlek. Ook is hij iets kleiner als de grote bonte specht. De borst is licht van kleur en heeft lichtzwarte bestreping, de buik tot aan de staart is roze. Hij heeft een mooie rode kap welke bij het mannetje feller van kleur is als dan bij het vrouwtje. Bij het mannetje loopt deze ook iets verder in de nek door. Dit is één van de weinige spechten die niet roffelt om zijn territorium af te bakenen. Deze soort leeft meestal hoog in de bomen en is daardoor moeilijk waar te nemen en te fotograferen.

Biotoop

De Middelste bonte specht komt vooral voor in bossen en parken met oude hoge loofbomen en eiken. De bomen waar hij op foerageert hebben meestal een grove schors waar ze insecten tussen uit halen. Het nest wordt uitgehakt in een oude boom of tak welke rot of aangetast is. Het gat is rond, ongeveer 4 cm groot. Het nest met de 5 tot 6 eieren wordt door beide partners bebroed.

Voorkomen

De Middelste bonte specht is een zeldzame vogel in Nederland, maar door de ouderdom van onze bossen wordt hij steeds meer waargenomen. Het aantal in Europa schijnt toch aflopend te zijn. Deze soort leeft in Europa, behalve op de Britse Eilanden, het grootste deel van Scandinavië en het Iberisch Schiereiland. In het Oosten zijn ze algemener.

Voedsel

Insecten en soms zaden, foerageert net zoals de grote bonte specht op bomen, takken en twijgen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Onderfamilie: Picinae (Echte spechten)
Geslacht: Dendrocopos
Soort: Dendrocopos medius

Ondersoorten

D.m. medius; van Europa tot westelijk Rusland.
D.m. caucasicus; in noordelijk Turkije en verspreid in de Kaukasus.
D.m. anatoliae; in westelijk en zuidelijk Turkije.
D.m. sanctijohannis; in het Zagrosgebergte in zuidwestelijk Iran.

Onderwerpen #Ciocănitoare de stejar #Dendrocopos #Dzięcioł średni #Eksterspjocht #Fauskspæta #Közép fakopáncs #Luxemburg 2016 #Mellanspett #Mellemflagspætte #Mellomspett #Middelste Bonte Specht #Middle Spotted Woodpecker #Mittelspecht #Nederland #Ortanca ağaçkakan #Peto mediano #Pic mar #Pica-pau-mediano #Picchio rosso mezzano #Piciform #picinae #Pico Mediano #Picot garser mitjà #Pididae #Qukapiku i mesëm larosh #spechtachtige #spechten #spechtvogels #Srednji detel #Strakapoud prostredni #Tamme-kirjurähn #tammitikka #Velderbos #Vidutinis margasis genys #Μεσαίος Δρυοκολάπτης #Дятел середній #Среден пъстър кълвач #Средний дятел #Сярэдні дзяцел #Միջին փայտփոր #نقار خشب مرقط أوسط #საშუალო ჭრელი კოდალა #ヒメアカゲラ #中斑啄木鸟