Grote Lijster

Kenmerken

De Grote lijster is een zeer schuwe vogel, lastig te fotograferen! Het is echter wel een prachtige vogel die zeker gezien mag worden. Deze soort wordt ca. 27 tot 28cm groot en heeft een spanwijdte van 45cm. Hij foerageert op de grond en loopt met een statige houding over het veld. Hij heeft een licht grijsbruine rug. De kin en de keel zijn grijswit en hij heeft een geelachtige borst met ronde donkere vlekjes (flink getekend). De ogen zijn donkerbruin, de snavel is bijna zwart en heeft een geelachtige basis aan de onderzijde. De poten zijn geelbruin. De Grote lijster is tevens goed herkenbaar aan zijn wat treurige zang.

Biotoop

Hij is te vinden in een groot scala van biotopen welke bomen bevatten, waaronder bossen, hagen, stadsparken en plantages. In het oosten en zuiden van zijn gebied woont hij bossen van naaldbomen. Tijdens migratie worden ze vaak gezien al foeragerend op de landbouwgronden waar intensieve landbouw plaats vindt.

Voorkomen

De Grote lijster broedt in heel Europa, Noordwestelijk Afrika en het gematigde Azië. Het is gedeeltelijk een migrant.

Voedsel

Hij leeft voornamelijk van ongewervelde dieren, zaden, fruit en bessen.

Wetenschappelijk

Grote Lijster,Mistle Thrush,Turdus viscivorus
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Turdidae (Lijsters)
Geslacht: Turdus
Soort: Turdus viscivorus

Ondersoorten

T.v. deichleri: noordwestelijk Afrika, Corsica en Sardinië.
T.v. viscivorus: van Europa tot westelijk Siberië en noordelijk Iran.
T.v. bonapartei: van het zuidelijke deel van Centraal-Azië tot Turkmenistan en westelijk Nepal.

Onderwerpen #Amalinis strazdas #Carar #Drozd brávnik #Drozd Imelaš #Dubbeltrast #Duetrost #Griva #Grive draine #Grote Lijster #Hoburästas #Kreaklyster #kulorastas #Léprigó #lijster #lijsterachtige #lijsters #Misteldrossel #Mistilþröstur #Mistle Thrush #Ökse ardıcı #Passeriformes #Paszkot #Sturz de vâsc #Texel 2016 #Tordeia #Tordela #Tordo charlo #Turdidae #Turdus #Tusha e madhe e malit #zangvogel #Zangvogels #Zorzal Charlo #Γερακότσιχλα #Деряба #Дрізд-омелюх #Имелов дрозд #Именов дрозд #Шэры дрозд #Սոսնձակեռնեխ #קכלי גדול #توکای بزرگ #سمنة الدبق #ჩხარდვი #ヤドリギツグミ #槲鸫