Graspieper

Kenmerken

Net als de andere soorten piepers zoals de waterpieper, is de graspieper een betrekkelijk onopvallende, slanke vogelsoort, bruin van kleur en met een lange staart. De graspieper heeft een bescheiden formaat: 14,5 cm, 1 cm kleiner dan de waterpieper. De poten zijn licht gekleurd. De graspieper heeft meer contrast en is warmer van tint dan de waterpieper, die erg op de graspieper lijkt.

Biotoop

De graspieper leeft in open landschappen met lage vegetatie. Ze broeden in de noordelijke toendragebieden, op veengronden, heidevelden en natte graslanden. Tijdens de zangvlucht stijgen ze tot grote hoogte op en aan het einde vallen ze als een parachute naar beneden met open vleugels en staart, en landen op stengels van grote planten en op struiken.

Voorkomen

In Nederland en België is de graspieper het hele jaar te zien. In Nederland is het een talrijke broedvogel, doortrekker in grote aantallen en ook overwinteraar in vrij grote aantallen. De graspieper is wijd verspreid door een groot gedeelte van Europa en een stukje Groenland en West Azië. De trekkers migreren naar Afrika.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit insecten, maar kan ook zaken eten. Hij foerageert op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht: Anthus
Soort: Anthus pratensis

Onderwerpen #Ängspiplärka #anthus #Bisbita Pratense #Çayır incirkuşu #Drenja e luadhit #Engpiber #Fâsă de luncă #Graspieper #Heipiplerke #kwikstaart #kwikstaarten #Linduska lucni #Livadna Trepetljka #Maashorst #Meadow Pipit #Motacillidae #niittykirvinen #Passeriformes #Petinha-dos-prados #Pieper #piepers #Pievinis kalviukas #Piipljurk #Pipit farlouse #Pispola #Réti pityer #Sookiur #Świergotek łąkowy #Titella #Travniška cipa #Wiesenpieper #zangvogel #Zangvogels #Þúfutittlingur #Λιβαδοκελάδα #Ливадна бъбрица #Ливадско ливадарче #Лугавы свірстун #Луговой конек #Щеврик лучний #Մարգագետնային ձիուկ Македонски #פפיון שדות #أبو تمرة الحقول #マキバタヒバリ #草地鹨