Drieteenstrandloper

Kenmerken

De Drieteenstrandloper is een fraaie strandloper van ca. 20cm groot. In broedkleed zijn de bovendelen roodbruin met zwarte bestreping net zoals zijn kop. Ook zijn borst is roodbruin met wat donkere vlekjes. De overige delen zijn wit. In Nederland kennen wij alleen de vogels die hier overwinteren, deze zijn ten opzichte van andere steltlopers erg wit, de bovendelen zijn dan wat vaal grijs getint.

Biotoop

De Drieteenstrandloper broedt op hoog-arctische toendra gebieden, in de winter zakken deze vogels af naar het zuiden waar ze met name op zandstranden foerageren. Een goede plek om ze in Nederland te zien is nabij de pier van Ijmuiden, of op één van de waddeneilanden.

Voorkomen

Zoals beschreven broedt deze vogel op de Noordelijke hoog-arctische toendra gebieden van Groenland. In de winter migreren deze vogels naar het zuiden ver over het gebied van Groenland tot op de kusten van Zuid Afrika en Namibië (afstand = 10.000km!). Drieteenstrandlopers zijn trouw aan hun overwinteringsplek en keren jaarlijks terug.

Voedsel

Een Drieteenstrandloper is best een actieve vogel wanneer hij foerageert. Hij rent met de aanspoelende golven mee op en neer en pikt en boort in het zand naar prooien. Dit gebeurt vaak in groepjes van meerdere vogels.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Calidris
Soort: Calidris alba

Ondersoorten

C.a. alba: Ellesmere-eiland, noordelijk en oostelijk Groenland, Spitsbergen, Franz Josefland en Tajmyr-schiereiland.
C.a. rubida: noordoostelijk Siberië, Alaska en noordelijk Canada.

Onderwerpen #Ak kumkuşu #Bécasseau sanderling #Bijeli Žalar #calidris #Charadriiformes #Correlimos Tridáctilo #Drieteenstrandloper #Drietoonstrandloper #Fenyérfutó #Gjelëza me tri gishta #Ijmuiden #Jespák pisecny #Leeterüdi e. leeterisla #Nederland #Nisipar #Peščenec #Piaskowiec #Pilrito-das-praias #Piovanello tridattilo #pulmussirri #Sanderla #Sanderling #Sandlöpare #Sandløber #Sandløper #Sângril #Scolopacidae #Smiltinukas #snippen #steltloper #Steltloperachtigen #Strandloper #strandlopers #Territ tresdits #Texel #Λευκοσκαλίδρα #Песчанка #Побережник білий #Пясчанка #Трипръст брегобегач #Тропски жалар #Ճերմակ ավազակտցար #חופית לבנה #مدروان #ქვიშაქექია #ミユビシギ #三趾滨鹬