Grauwe klauwier

Kenmerken

De grauwe klauwier wordt ongeveer 17 cm groot. Het mannetje heeft een grijze kruin en nek, roodbruine bovendelen, zwart masker over het voorhoofd en oorstreek, zwarte slag- en staartpennen, maar staart met witte zijden. De keel is wit, borst en buik zijn roze. Het vrouwtje heeft geen grijze delen en meestal zonder zwart op de kop, maar soms wel met een bruin masker.

Biotoop

De grauwe klauwier leeft in half-open landschap met dicht struikgewas, zoals duinen met verspreide bosjes, weilanden afgezet met heggen en houtwallen, langs bosranden en in moerassen.

Voorkomen

De grauwe klauwier is in Nederland een schaarse broedvogel. Het aantal broedparen is sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw achteruit gegaan. Echter worden er weer meer waargenomen door natuurbeheer. In Drenthe en Limburg worden elk jaar broedparen waargenomen. Hij komt in de meeste Europese landen voor en in West Azië.

Voedsel

Hij leeft van grote insecten en kleine dieren zoals muizen en zandhagedissen. Hij jaagt vanaf een observatiepost met voorkeur doornstruiken.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Laniidae (Klauwieren)
Geslacht: Lanius
Soort: Lanius collurio

Ondersoorten

L.c. collurio: Europa tot westelijk Siberië, westelijk Kazachstan en westelijk Turkije.
L.c. kobylini: van zuidoostelijk Europa tot oostelijk Turkije en noordwestelijk Iran.

Onderwerpen #Alcaudón Dorsirrojo #Averla piccola #Escorxador #Gąsiorek #Grauwe Klauwier #Kızıl sırtlı örümcekkuşu #klauwieren #laniidae #lanius #Larashi kurrizkuq #Lesbos 2009 #Neuntöter #Paprastoji medšarkė #Passeriformes #Picanço-de-dorso-ruivo #Picanzo vermello #Pie-grièche écorcheur #pikkulepinkäinen #Punaselg-õgija #Red-backed Shrike #Rjavi srakoper #Rooiruglaksman #Rusi Svračak #Rødrygget Tornskade #Sfrâncioc roşiatic #Skatekster #Törnskata #Tornskate #Tövisszúró gébics #tuhyk obecny #zangvogel #Zangvogels #Þyrnisvarri #Αετομάχος #Малы грычун #Обыкновенный жулан #Пепелаво (Обично) свраче #Сорокопуд терновий #Червеногърба сврачка #Ժուլան #חנקן אדום גב #دقناش محمر الظهر صرد محمر الظهر #سنگ‌چشم پشت‌سرخ #ቀይ ጀርባ ሽሻይ #セアカモズ #红背伯劳