Scharrelaar

Kenmerken

De Scharrelaar wordt 29-32 centimeter lang en heeft een overwegend blauw verenkleed. Hij heeft een grote kop en een krachtige, dikke, zwarte snavel. Het verenkleed is helder lichtblauw met diepblauwe kleine dekveren, stuit en delen van de ondervleugel. De rug is bruin, de vleugelpunten en de bovenkant van de staart zijn zwart. Juveniele vogels zijn valer en hebben een lichter bruine rug.

Biotoop

Het is een vogel die leeft in warme, droge, open landschap met verspreid staande bomen. Hij heeft de voorkeur voor laagland, open landschap met kleine bossen van eik, volwassen dennenbos met open plekken met heide, boomgaarden, gemengde landbouwvelden, rivier valleien, en vlaktes met hier en daar stekelige of lommerrijke bomen.

Voorkomen

Zijn totale verspreidingsgebied strekt zich uit tot van Zuid Europa tot in het Midden-Oosten en Centraal-Azië en Marokko. Er zijn twee ondersoorten: de Europese soort (garrulus), die van in Noord-Afrika leven vanuit Marokko oost naar Tunesië, zuidwest en zuid-centraal Europa en Klein-Azië ten oosten door noordwesten van Iran naar zuidwest Siberië. Daarnaast de tweede ondersoort (semenowi), die broedt in Irak en Iran (behalve ten noordwesten) oost naar Kashmir en het noorden aan Turkmenistan, Kazachstan en Zuid-noordwesten van China (west Xinjiang ). De Europese Roller is een lange afstand migrant en overwintert in zuidelijk Afrika in twee verschillende gebieden, van Senegal tot Kameroen en het oosten van Ethiopië west naar Congo en Zuid-naar Zuid-Afrika.

Voedsel

Scharrelaars zitten vaak prominent op bomen, palen of bovenleidingen speurend naar grote insecten, kleine reptielen, knaagdieren en kikkers die ze eten.

Wetenschappelijk

Scharrelaar,European Roller,Coracias garrulus
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie: Coraciidae (Scharrelaars)
Geslacht: Coracias
Soort: Coracias garrulus

Ondersoorten

C.g. garrulus: van noordelijk Afrika en centraal en zuidelijk Europa tot Iran en zuidwestelijk Siberië.
C.g. semenowi: van Irak tot westelijk Pakistan, de westelijke Himalaya en centraal Kazachstan.

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκή) Χαλκοκουρούνα #Bláhrani #Blåkråka #Blåråke #Blauracke #Bulgarije 2011 #Carraca Europea #Coracias #Coracias garrulus #Coraciidae #Coraciiformes #Dumbrăveancă #Ellekrage #European Roller #Europese troupant #Gaig blau #Ghiandaia marina #Gökkuzgun #Griekenland 2015 #Grifsha e detit #Kraska zwyczajna #Mandelik hajni #Rôlder #Rolieiro-comum #Rollier d'Europe #Scharrelaar #Scharrelaars #Scharrelaarvogels #sininärhi #Siniraag #Szalakóta #Žalvarnis #Zlatovrana #Zlatovranka #Модроврана #Сіні сіваграк #Сиворакша #Сизоворонка #Синявица #Ներկարար #כחל #غراب زيتوني أوروبي شقراق أو أخيل أوروبي #ყაპყაპი #የአውሮፓ ጦሮ #ニシブッポウソウ #蓝胸佛法僧