Lammergier

Kenmerken

In mijn optiek één van de mooiste vogelsoorten in Europa, wat een prachtige vogel! De Lammergier (of Baardgier) wordt ca. 94 tot 125 cm hoog en heeft een spanwijdte van 2,3 tot 2,83mtr. De Lammergieren in de omgeving van het Himalaya gebergte zijn iets groter dan de populaties in de andere bergketens. De vrouwtjes zijn ook iets groter dan de mannetjes. Kenmerkend in vlucht zijn de lange, smalle vleugels welke ieder zo'n 90cm lang kunnen worden, en de wigvormige staart welke ca. 50cm lang kan worden. Hij lijkt in vlucht op een enorme valk. In tegenstelling tot veel andere gieren heeft de Lammergier geen kale kop. De kop is relatief klein maar staat op een stevige nek. In zijn geheel is het een langwerpig slanke vogel met krachtige groten klauwen.

De adulte vorm is op de vleugels donkergrijs, roestigkleurig met witte strepen in de bevedering. Hij heeft een grijswitte kop met een zwarte streep boven het oog welke doorloopt in een zwarte sik. Hier komt de Engelse benaming (Bearded Vulture) vandaan. Hij heeft een rode oogring. Overige delen zijn beige tot wit, maar komt vaak oranje over. Dit komt door de vele stofbaden en het poetsen met rode modder, en daarnaast het drinken van mineraalrijk water. Een juveniele vogel is donkerder van kleur over het gehele verenkleed met een vaal bruine borst. Het duurt vijf jaar voordat een Lammergier zijn adulte kleed krijgt.

Biotoop

De Lammergier leeft in de bergen met een combinatie van ravijnen, kloven en afgronden met flinke rotsen. Ze foerageren over alpenweiden, graslanden en heidegebieden, wadi's, hoge steppe en rond de bossen. Ze kunnen uren rondzwerven op thermiek zonder één vleugelslag te hoeven doen.

Voorkomen

De populatie Lammergieren in de wereld is dun verspreid over een groot gebied. Hij kan worden gevonden in de bergachtige gebieden van Europa, een groot deel van Azië en Afrika. In Europa komt hij voor in de Pyreneeën en de Alpen. In Azië leeft hij in het Kaukasus gebergte, het Zagros gebergte, de ALtai gebergte, de Alborzs en het Ladakh gebergte. In Afrika kun je hem vinden in het Atlasgebergte, de Ethiopische hooglanden en de Drakensberg. In Europa waren ze bijna uitgestorven maar zijn door herintroductie weer in kleine populaties aanwezig.

Voedsel

Het is een echte aaseter, maar komt vaak op karkassen af waar het meeste vlees van genoten is door andere gieren. De Lammergier voedt zich voor 80 tot 85% met beenderen waaruit het beenmerg gegeten. De Lammergier kan boten tot 18cm doorslikken, en zal grotere botten mee de lucht in nemen om vervolgens deze botten te laten vallen op bepaalde rotsen om deze te breken zodat zij het beenmerg eruit kunnen halen. Hij gebruikt hiervoor vaak dezelfde locaties en het droppen gebeurt met grote precisie. De kunnen botten meenemen tot een 10cm in diameter en een gewicht van 4kg wat ongeveer gelijk is aan hun eigen gewicht. Ze geven de voorkeur aan ledematen van schapen en andere kleine zoogdieren. Bij het levend aas waar op wordt gejaagd hij een kenmerkende voorkeur voor schildpadden, welke ook vanuit een dropping uit de lucht gekraakt worden. Ook Steenbokken en Gemzen zijn vaak de klos. In de Ethiopische hooglanden heeft de Lammergier zich aangepast en leeft grotendeels van menselijk afval.

Wetenschappelijk

Lammergier,Lammergeier,Bearded Vulture,Gypaetus barbatus
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Gypaetus
Soort: Gypaetus barbatus

Ondersoorten

G.b. aureus: van zuidelijk Europa tot noordoostelijk China, door de Himalaya tot Nepal en westelijk Pakistan.
G.b. barbatus: noordwestelijk Afrika.
G.b. meridionalis: zuidwestelijk Arabië, noordoostelijk, oostelijk en zuidelijk Afrika.

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Aegypius #Aegypius monachus #Baardaasvoël #Bartgeier #Bearded Vulture #Brkati ser #Gipeto #Gypaète barbu #habekotkas #Havikachtige #Havikachtigen #Kostoberina #Lambagammur #Lammegrib #Lammegribb #Lammergeier #Lammergier #Lammgam #orao bradaš #Orlosup bradaty #Orłosęp brodaty #partakorppikotka #Quebra-ossos #Quebrantahuesos #Sakallı akbaba #Saskeselyű #Shkaba mjekëroshe #Trencalòs #Zăgan #Zuid Spanje 2016 #Γυπαετός #Бородач #Брадат лешояд #Брадест (Жолтоглав) мршојадец #Ягнятник #Մորուքավոր անգղ #פרס #نسر ملتحي eesti #კრავიჭამია #ヒゲワシ #胡兀鹫