Kleine Torenvalk

Kenmerken

De Kleine torenvalk is een roofvogel welke ca. 27 tot 33 cm groot wordt en een spanwijdte heeft van tussen de 65 en 72cm. Hiermee is de Kleine torenvalk kleiner als de Torenvalk die we in Nederland kennen waarbij hij verhoudingsgewijs kortere vleugels en een kortere staart heeft. De Kleine torenvalk heeft net zoals de gewone Torenvalk een bruine rug en een rossige buik en heeft ook de grijze kop en staart maar mist echter de donkere vlekken op de rug. Ook heeft hij geen donkere baardstreep onder het oog. Op de vleugels aan de rug heeft hij kenmerkende grijze vlekken. De poten zijn geel en hij heeft opvallend lichte nagels (de normale Torenvalk heeft zwarte nagels).

Biotoop

De Kleine torenvalk broedt in kolonies en lijkt voorkeur te hebben voor gebieden met menselijke aanwezigheid. Ze komen voor in agrarische gebieden, open landschappen, steppe en weidegebieden.

Voorkomen

Deze soort broedt vanaf het Middelandse Zeegebied door Afghanistan, Centraal Azië, tot in China en Mongolië. Ze overwinteren in Sub-saharisch Afrika en Pakistan, en soms zelfs in India en Irak. Hij is zeldzaam in het noorden van zijn broedgebied en loopt terug in aantallen in Europa.

Voedsel

De Kleine torenvalk leeft voornamelijk van insekten maar neemt ook kleine vogels en knaagdieren. Hij jaagt vanuit biddende stand in de lucht op zoek naar prooi op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht: Falco
Soort: Falco naumanni

Onderwerpen #Bjelonokta Vjetruša #Cernícalo Primilla #falco #falconiformes #Faucon crécerellette #Fehérkarmú vércse #Griekenland 2015 #Grillaio #Južna postovka #Kleine Torenvalk #Kleinrooivalk #Kliðfálki #Küçük kerkenez #Lesser Kestrel #Lille Tårnfalk #Lytse Reade Wikel #Peneireiro-das-torres #pikkutuulihaukka #Postolka jizni #Pustułeczka #Rödfalk #Rötelfalke #Skifteri kthetraverdhë #Stepi-tuuletallaja #Stepinis pelėsakalis #Valkachtige #Valkachtigen #Vânturel mic #Xoriguer petit #Κιρκινέζι #Белошипа ветрушка #Боривітер степовий #Степная пустельга #Степовий боривітер #Степска (Белоноќна) ветрушка #Տափաստանային հողմավար բազե #בז אדום #عوسق صغير #ველის კირკიტა #ትንሹ ጨለቆ #ヒメチョウゲンボウ #黄爪隼