Zomertortel

Kenmerken

De Zomertortel wordt vaak als eerst herkend door zijn gekoer. Het is een fraaie tortelsoort is met zijn 25 tot 28cm iets kleiner dan de Turkse tortel. Hij heeft een herkenbare vlucht door snelle trekkende vleugelslagen en komt klein en slank over. Het is een kleurrijke vogel met witte buik en donkere ondervleugels. Hij heeft een volledig zwarte staart met witte eindband. De borst is roze en aan beide zijde van de hals zit een zwarte gestreepte vlek. Hij heeft een rode oogring.

Biotoop

De zomertortel broedt in onze contreien voornamelijk in bosschages en boomopslag aan de randen van lichte, structuurrijke bossen, houtwallen, boerenerven en fruitboomgaarden, die vaak in de nabijheid liggen van agrarisch gebied.

Voorkomen

De Zomertortel is een migrerende soort met een zuidelijk Palearctic broedgebied die het grootste deel van Europa en het Midden-Oosten, met inbegrip van Turkije en Noord-Afrika bestrijkt. Hij is zeldzaam in Noord-Scandinavië en Rusland. De Zomertortel overwintert in zuidelijk Afrika. De Zomertortel ligt letterlijk en figuurlijk onder zwaar vuur. Hij wordt met name in het mediterrane gebied flink bejaagd waar door in een paar jaar zijn aantallen met 60% zijn afgenomen.

Voedsel

Hij leeft van zaden zoals tarwe en koolzaad. Daarnaast foerageert hij op akkers op onkruid.

Wetenschappelijk

Zomertortel - European turtle dove - Streptopelia turtur
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Columbiformes (Duifachtigen)
Familie: Columbidae (Duiven)
Geslacht: Streptopelia
Soort: Streptopelia turtur

Ondersoorten

S.t. turtur: Broedt in de zuidelijke en gematigde delen van Europa tot achter het Oeralgebergte in West-Siberië. Eveneens op de Canarische Eilanden en Madeira.
S.t. arenicola: Broedt van Marokko tot aan het westen van Libië en broedt in een band van Irak en Iran, door Afghanistan en Kirgizië tot aan het noordwesten van China. Lokaal ook op het Arabisch Schiereiland.
S.t. hoggara: Broedt in het Aïr Massif en Ahaggargebergte in de zuidelijke Sahara.
S.t. rufescens: Broedt in Egypte, met name langs de Nijl.

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκό) Τρυγόν #Columbidae #Columbiformes #Duif #Duifachtige #Duifachtigen #Duiven #Europea Divja grlica #European Turtle Dove #Europese tortelduif #Griekenland 2015 #Grlica #Hrdlicka divoká #Paprastasis purplelis #Rola-comum #Streptopelia #Toarteldo #Tórtola #Tortora #Tórtora turca #Tourterelle des bois #Turkawka zwyczajna #Turteldue #Turteltaube #Turteltuvi #Turtildúfa #Turtulli #Turturduva #Turturică #turturikyyhky #Üveyik #Vadgerle #Zomertortel #Горлиця звичайна #Грлица #Звычайная туркаўка #Обикновена гургулица #Обыкновенная горлица #Սովորական տատրակ #תור מצוי #قمري #ჩვეულებრივი გვრიტი #የአውሮፓ ኤሊ መሰል ዋኔ #コキジバト #欧斑鸠