Wielewaal

Kenmerken

De Wielewaal, wie kent hem niet, vaak gehoord maar weinig gezien! De Wielewaal wordt ca. 25cm groot. Hij is volledig geel met uitzondering van zijn zwarte bovenvleugels en zwarte staart. Tussen de rode snavel en het oog is een kleine zwarte oogstreep te zien. Het vrouwtje is vaal groen en licht gestreept op de borst. Ondanks zijn helder gele kleur valt hij niet op in de bomen. Hij is enorm schuw en waagt zich weinig uit de toppen van de bomen.

Biotoop

De Wielewaal kent diverse broedbiotopen. In Nederland broedden ze veelal in loofbossen en grote parken en tuinen. In het oosten van zijn gebied broeden ze ook in enorme bossen gemixt met coniferen e.d.. Ze vermijden biotopen zonder bomen.

Voorkomen

Het broedgebied van de Wielewaal loopt van Portugal, Spanje en Frankrijk naar Engeland en Scandinavië naar Polen, Rusland, de Balkan, Turkije en West Azië naar het Kaukasus tot in Mongolië en China. Ze overwinteren in centraal en zuidelijk Afrika. Normaliter migreren ze in de nacht maar kunnen in de voorjaarstrek ook overdag waargenomen worden. In de najaarstrek trekken ze via het oostelijk mediterraans gebied waar ze op fruit leven. In deze gebieden worden ze dank ook als ongedierte beschouwd. Het zijn vogels die flink bejaagd worden in Europa.

Voedsel

Ze leven van insecten en fruit.

Wetenschappelijk

Wielewaal - Golden Oriole - Oriolus oriolus
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Oriolidae (Wielewalen en vijgvogels)
Geslacht: Oriolus (Wielewalen)
Soort: Oriolus oriolus

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκός) Συκοφάγος #Eurasian #Europese wielewaal #Gielegou #Golden Oriole #Grangur #Griekenland 2015 #Hongarije 2016 #Kobilar #kuhankeittäjä #Laufglói #Loriot d'Europe #Oriol #Oriolidae #Oriolus #Oropéndola Europea #Papa-figos #Passeriformes #Peoleo #Pirol #Rigogolo #Sárgarigó #Sarıasma #Sommargylling #Vijgvogel #Vijgvogels #Volungė #Vuga #Wielewaal #Wielewalen #Wilga zwyczajna #zangvogel #Zangvogels #zluva hajni #Вивільга #Евразийската авлига #Жолна #Обыкновенная иволга #Պիրոլ #ニシコウライウグイス #金黄鹂