Syrische bonte specht

Kenmerken

De Syrische bonte specht is 23-25 cm groot, en is zeer vergelijkbaar met de Grote bonte specht (Dendrocopos major). De bovenste delen van het mannetje zijn glanzend zwart, met een rode vlek op de nek en wit op de zijkanten van het gezicht en hals. Op de schouder is een grote witte vlek en de slagpennen zijn geblokt met zwart en wit. De drie buitenste staartpennen tonen slechts een paar witte vlekken; Deze laten zich zien wanneer de korte stijve staart is gespreid, als ondersteuning bij het klimmen. De onderdelen zijn vaal wit, de buik en de onderstaart dekveren zijn roodachtig. De lange snavel is zwart en de poten groengrijs. Het vrouwtje heeft geen rood in de nek. Het is lastig om de Syrische specht te onderscheiden van de Grote bonte specht. De Syrische heeft een langere snavel, en mist de witte staart verjaring van grote bonte. Een ander belangrijk verschil is dat bij de Syrische de zwarte snor streep niet doorloopt tot in de nek, het is één geheel witte hals/wang vlek. Bij de Grote bonte specht is deze gescheiden in twee witte vlekken. De grote witte schoudervlek is een kenmerk die in het eerst in het oog springt.

Biotoop

Het broedgebied is in de afgelopen jaren verder ten noordwesten naar Europa gegroeid. Het is een bewoner van open bossen, gebieden met bomen en struikgewas, parken, afhankelijk van voedsel en broedplaatsen in oude bomen. Het is vaak een onopvallende vogel, ondanks de veren.

Voorkomen

De Syrische bonte specht is een broedvogel in Zuidoost-Europa oost tot in Iran.

Voedsel

Het voedsel bestaat voornamelijk uit de insecten die leven in het hout van de oude bomen, zoals de larven borende insecten zoals motten en kevers.

Wetenschappelijk

Syrische bonte specht - Syrian woodpecker - Dendrocopos syriacus
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Geslacht: Dendrocopos
Soort: Dendrocopos syriacus

Ondersoorten

D.s. syriacus (Zuidoost-Europa tot in Turkije en Zuidwest-Iran)
D.s. transcaucasicus (Transkaukasië en Noord-Iran)
D.s. milleri (Zuidoost-Iran)

Onderwerpen #Alaca ağaçkakan #Balkáni fakopáncs #Balkanspett #Balkanspæta #Blutspecht #Ciocănitoare de grădini #Dendrocopos #Dzięcioł białoszyi #Griekenland 2015 #Hongarije 2016 #Pic syriaque #Pica-pau-sírio #Picchio rosso di Siria #picidae #Piciformes #Pico Sirio #Picot garser siríac #Qukapiku i zakonshëm larosh #salu-kirjurähn #Sirijski detel #Sirinis margasis genys #spechten #spechtvogels #Strakapoud jizni #Syrian Woodpecker #Syriaspett #Syrische Bonte Specht #Syrisk Flagspætte #syyriantikka #Βαλκανικός Δρυοκολάπτης #Дятел сирійський #Сірыйскі дзяцел #Сирийски пъстър кълвач #Сирийский дятел #Сириски шарен (Градинарски) клукајдрвец #Սիրիական փայտփոր #נקר סורי #نقار الخشب سوري #სირიული კოდალა #カオジロアカゲラ #叙利亚啄木鸟