Rouwmees

Kenmerken

De Rouwmees is een bijzondere mezensoort, vaak op vogelvakanties een hoogtepuntje als we hem kunnen vinden. Het is een soort die ca. 15cm groot wordt (net zo groot als een Koolmees). Qua kleuren lijkt hij op de Matkop (al is deze wat kleiner), echter is zijn donkerbruin grijszwarte pet wat groter en loopt tot op oogniveau aan alle zijdes. Hij heeft een zeer grote zwarte bef en een klein witte wigachtige wangen. Zijn rug is grijsgroen en zijn buik en borst licht van kleur. Hij mist in tegenstelling tot de Matkop de bruine waas op de flanken.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit een groot aantal half beboste landschapstypen zoals maquis, olijfgaarden, boomgaarden, wijngaarden, parkachtig terrein met eiken of eikenhakhout of wilgen- en populierenbos. In kalksteengebergte komt hij ook voor in naaldbos.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Zuidoost Europa en het Midden-Oosten tot in Zuidoost en West Iran.

Voedsel

Insecten en zaden, met name in het broedseizoen insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht: Falco
Soort: Falco vespertinus

Ondersoorten

P.l. lugubris (Balkan (schiereiland) tot in N-Griekenland)
P.l. lugens (Midden- en Z-Griekenland)
P.l. anatoliae (Klein-Azië tot in het noorden van Israël)
P.l. dubius (W-Iran)
P.l. kirmanensis (ZO-Iran)

Onderwerpen #balkanintiainen #Balkanmeis #Balkanmeise #Balkanmes #Carbonero Lúgubre #Chapim-lúgubre #Cincia dalmatina #Füstös cinege #Grámeisa #Griekenland 2015 #Mésange lugubre #Rouwmees #sikora żałobna #Sombre Tit #sýkora temná #Sørgemejse #tammetihane #Trishtili i madhe i murrmë #Žalobna sinica #Κλειδωνάς #Голема црноглава сипка #Жалобен синигер #Средиземноморская гаичка #Միջերկրածովյան երաշտահավ #قرقف حزين #バルカンコガラ #暗山雀