Roodpootvalk

Kenmerken

De Roodpootvalk is een medium-grote, lang vleugelige soort. Het volwassen mannetje is helemaal blauw-grijs, behalve zijn rode onderstaart en poten; zijn ondervleugels zijn uniform grijs. Hij heeft een opvallende oranje oogring en oranje snavelbasis. Het vrouwtje heeft een grijze rug en vleugels, roestbruine kop en buik, en een wit gezicht met zwarte oogstrepen en snor. De buik en ondervleugels zijn licht en donker gestreept. Roodpootvalken worden ca. 28-34 cm in lengte en hebben een spanwijdte van 65-75 cm.

Biotoop

De Roodpootvalk heeft de neiging in typische soort steppe gebieden te verblijven, variërend van Oost-Europa tot in het Baikalmeer in Centraal-Azië. Dit is een vogel van het open landschap met wat bomen vaak in de buurt van water. Ze hebben ook de neiging om ver naar het zuiden te trekken voor de winter, tot in de overwinteringsgebieden van Afrika. De Roodpootvalk maakt vaak geen eigen nest, maar gebruikt de verlaten nesten van andere vogels , zoals de bonte kraai, roek, en de ekster. De nesten die gekozen worden zijn vaak hoger dan de meeste andere nesten in de directe omgeving. Ze broedden in kolonies vaak in combinatie met voornoemde vogels.

Voorkomen

Deze soort is te vinden in Oost-Europa en Azië, hoewel de aantallen snel slinken als gevolg van het verlies van goede broed gebieden en jachtgebieden door menselijk handelen.

Voedsel

De Roodpootvalk is een roofvogel met een dieet dat bestaat uit een verscheidenheid aan insecten, amfibieën, reptielen, zoogdieren en vogels, zoals de grote Krekels, Padden, Zandhagedissen, de Veldmuis en jonge vogels  nog in het nest. Hij bidt regelmatig op zoek naar prooi op de grond en maakt dan een korte steile duik naar het doel.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht: Falco
Soort: Falco vespertinus

Onderwerpen #(Вечерна) ветрушка #Aftenfalk #Aftonfalk #Aladogan #Cernícalo Patirrojo #Crvenonoga Vjetruša #Falcão-de-pés-vermelhos #falco #Falcó cama-roig #Falco cuculo #Falco vespertinus #falconidae #falconiformes #Faucon kobez #Griekenland 2015 #Kék vércse #Kobczyk #Kvöldfálki #Postolka rudonohá #Punajalg-pistrik #punajalkahaukka #Raudonkojis sakalas #Rdecenoga postovka #Readpoatfalk #Red-footed Falcoen #Red-footed Falcon #Roodpootvalk #Rotfußfalke #Skifteri këmbëkuq #Valkachtige #Valkachtigen #Vânturel de seara #Westelike rooipootvalk #Кобчик #Црвенонога #Червенонога ветрушка #בז ערב #لزيق #წითელფეხა შავარდენი #ニシアカアシチョウゲンボウ #西红脚隼