Spaanse mus

Kenmerken

De Spaanse mus is een vrij grote mus met 15-16 cm in lengte. Ze zijn iets groter en zwaarder dan huismussen, en ze hebben ook een iets langer en dikkere snavel. Het mannetje is qua veren vergelijkbaar met de huismus, maar verschilt in haar zwaar zwarte gestreept onderzijde, een kastanje kleurige kruin in plaats van een grijze kruin, en wit in plaats van grijze wangen.

Biotoop

In de meeste van zijn biotopen leeft de Spaanse mus samen met de huismus. In deze gebieden broeden beide soorten nabij landbouwgebieden en open bos, waarbij de Spaanse mus voorkeur heeft voor vochtigere biotopen. In sommige gebieden waar Huismussen afwezig zijn, zoals de Canarische Eilanden, Madeira en sommige mediterrane eilanden, bewoont alleen de Spaanse mus de stedelijke gebieden.

Voorkomen

De Spaanse mus heeft een zeer groot verspreidingsgebied in het Middellandse-Zeegebied, Macaronesië, en ten zuidwesten naar het centrum van Azië.

Voedsel

Net als andere mussen voeden zij zich voornamelijk met zaden van granen en andere grassen, ook eten zij bladeren, vruchten en andere plantaardig materiaal. Jonge vogels worden gevoed met insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Passeridae (Mussen en sneeuwvinken)
Geslacht: Passer
Soort: Passer hispaniolensis

Onderwerpen #Berki veréb #Gorrión Moruno #Griekenland 2015 #Harabeli gjokszi #Lesbos 2009 #Middelhavsspurv #Moineau espagnol #Mus #Mussen #pajuvarblane #Pardal de passa #Pardal-espanhol #Passer #Passera sarda #Passeridae #Passeriformes #pensasvarpunen #Sneeuwvink #Sneeuwvinken #Söğüt serçesi #Spaanse Mus #Spaanske Mosk #Spánarspör #Spanish Sparrow #Španjolski Vrabac #Spansk sparv #Spansk Spurv #Travniški vrabec #vrabec pokřovní #Vrabie negricioasă #Weidensperling #Wróbel śródziemnomorski #zangvogel #Zangvogels #Χωραφοσπουργίτης #Горобець чорногрудий #Испанско врабче #Черногрудый воробей #Шпанско врапче #Իսպանական ճնճղուկ #דרור ספרדי #عصفور إسباني #スペインスズメ #黑胸麻雀