Roodkopklauwier

Kenmerken

De roodkopklauwier komt uit de klauwieren familie. Hij wordt ongeveer 17 cm groot. Kenmerkend is natuurlijk zijn rode kop, welke bij het vrouwtje wat matter is van kleur. Zijn oogstreek is voorzien van een zwarte band, de wangen zijn wit, en hij heeft een zwarte snavel. De rug is aan de bovenzijde zwart, de stuit is grijs. Zijn vleugels zijn voornamelijk zwarte en zijn voorzien van witte banden. De buik en borstzijde zijn wit van kleur. In vlucht is de witte band op zijn vleugel goed waarneembaar.

Biotoop

De roodkopklauwier komt voor op open terrein met hier en daar struikgewas met voorkeur aan bosranden. Ook leeft hij in bossen met open plekken en boomgaarden. Vaak zie je hem in het topje van een struik of boom zitten waar hij loert op eventuele prooien.

Voorkomen

In Nederland is de roodkopklauwier uitgestorven door het verdwijnen van hoge boomgaarden, echter kan hij tijdens de trek nog worden waargenomen maar dit is vrij zeldzaam. De soort leeft nu vooral rond het Middellands zeegebied, en trekt na het broedseizoen naar Afrika. Hij zou in getallen afnemen, echter hebben wij ze volop kunnen waarnemen in Cote de Donaña in Spanje. Ook is Lesbos een goede plek om ze te zien.

Voedsel

De roodkopklauwier leeft voornamelijk van grote insecten zoals sprinkhanen en grote torren. Dit doet hij door op de uitkijk te gaan zitten en op de prooi af te duiken vanaf zijn zitplaats.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Laniidae (Klauwieren)
Geslacht: Lanius
Soort: Lanius senator

Ondersoorten

L.s. senator: centraal en zuidelijk Europa en noordelijk Afrika.
L.s. rutilans: het Iberisch Schiereiland en noordwestelijk Afrika.
L.s. badius: de westelijke mediterrane eilanden.
L.s. niloticus: van Cyprus en zuidelijk Turkije tot Iran.

Onderwerpen #Alcaudón Común #Averla capirossa #Capsigrany #Dzierzba rudogłowa #Griekenland 2015 #Kızıl başlı örümcekkuşu Riđoglavi Svračak #klauwieren #laniidae #lanius #Larashi kokëkuq #Passeriformes #Picanço-barreteiro #Pie-grièche à tête rousse #punapäälepinkäinen #Punapea-õgija #Readkopskatekster #Rjavoglavi srakoper #Rödhuvad törnskata #Roodkopklauwier #Rotkopfwürger #Rødhodevarsler #Rødhovedet Tornskade #Sfrâncioc cu cap roşu #Spanje 2008 #Trjásvarri #tuhyk rudohlavy #Vörösfejű gébics #Woodchat Shrike #zangvogel #Zangvogels #Κοκκινοκεφαλάς #Красноголовый сорокопут #Црвеноглаво свраче #Червеноглава сврачка #Чырвонагаловы грычун #Կարմրակատար շամփրուկ #חנקן אדום ראש #دقناش محمر القنة صرد محمر القنة #ቀይ ራስ ሽሻይ #ズアカモズ #林䳭伯勞