Kroeskoppelikaan

Kenmerken

De Kroeskoppelikaan is een gigantische vogelsoort, één van de grootste der vogels. Hij wordt ca. 160 tot 183 cm lang, en heeft een spanwijdte van ca. 290 tot 345cm. Hij weegt ongeveer 11.5kg wat hem waarschijnlijk de zwaarste vliegende vogelsoort maakt. De Kroeskoppelikaan dankt zijn naam aan de slordige kruinveren op zijn achterhoofd. Hij is grijsachtig wit en heeft een gelige borstvlek. Hij heeft een lichte iris en een kleine ring van washuid om zijn oog wlke bij de Roze pelikaan veel meer aanwezig is. Zijn keelzak is diep roodoranje en de poten zijn grijs. In vlucht heeft hij aan de onderzijde een bijna geheel lichte ondervleugels welke naar de randen wat donkerder uitlopen. Bij een Roze pelikaan is de zwarte rand veel meer aanwezig.

Biotoop

Deze soort leeft op groote meren; zoals in Europa zijn er broedparen in het Prespameer (Griekenland), in de Donaudelta (Roemenië), in het Kuhurlujmeer (Oekraine), in de Donau nabij Srebarna (Bulgarije), in het Meer van Shkodër (Montenegro) en in de Lagune van Karavasta (Albanië).

Voorkomen

De Kroeskoppelikaan is een zeldzame broedvogel in Zuid Oost Europa en Klein Azië. Het is een trekvogel, de broedvogels uit Europa trekken naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee en de vogels uit Azië overwinteren zuidelijker in Iran, Iraq het Indisch subcontinent en langs de kusten van China.

Voedsel

De Kroeskoppelikaan moet om te overleven iedere dag minimaal 1 kg vis eten. Deze kan bestaan uit Snoek, Rietvoorn, Baars en Karper.

Wetenschappelijk

Kroeskoppelikaan,Dalmatian pelican,Pelecanus crispus
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Pelecanidae (Pelikanen)
Geslacht: Pelecanus
Soort: Pelecanus crispus

Onderwerpen #Borzas gödény #Dalmatian Pelican #Geopelia #Griekenland 2015 #Hrokkinkani #käharpelikan #kiharapelikaani #Kodrasti pelikan #Krauskopfpelikan #Kroeskoppelikaan #Krushuvad pelikan #Krøllpelikan #Krøltoppet Pelikan #Kudravi nesit #Pelecani #Pelecanidae #Pelecaniformes #Pelicà cresp #Pelican creț #Pélican frisé #Pelícano Ceñudo #Pelicano-crespo #pelikán kadeřavý #Pelikan kędzierzawy #Pelikani kacurrel #Pellicano riccio #Qıvrımlələk qutan #Roeipotigen #Tepeli pelikan hrvatski #Αργυροπελεκάνος #Белоглав (Кадроглав #Кудрявый пеликан #Кучерявий пелікан #Къдроглав пеликан #Пелікан кучерявий #Сіра баба #Գանգրափետուր հավալուսն #שקנאי מסולסל #بجع دلماشيا بجع أشعث #ქოჩორა ვარხვი #ハイイロペリカン #卷羽鹈鹕