Cetti’s zanger

Kenmerken

De Cetti’s zanger wordt ongeveer 14 cm groot. Deze vogel wordt weinig gezien maar wordt vaak meteen gehoord bij aanwezigheid door het volume van zijn liedje. Bovenzijde is lichtbruin, de onderzijde lichtgrijs. Zijn wangen en wenkbrauwstreep zijn grijs. De staart is kort en heeft een afgerond einde, het vogeltje heeft het model van een Winterkoning.

Biotoop

De Cetti’s zanger leeft vooral in dichte begroeiing nabij meren en rivieren, maar kan plaatselijk ook op drogere plaatsen voorkomen. Leeft ook in rietvelden echter dienen deze voorzien te zijn van diversiteit aan struiken en planten.

Voorkomen

In het broedseizoen komt de Cetti’s zanger in heel Zuid Europa voor. De spreidingsgebied wordt elk jaar groter, in Nederland wordt hij steeds meer waargenomen. In het algemeen komt hij voor in Zuid- en Midden-Europa, Noordwest-Afrika en Oost-Azië tot in Afghanistan en het noordwesten van Pakistan.

Voedsel

De Cetti’s zanger leeft voornamelijk van insecten en bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Cettiidae
Geslacht: Cettia
Soort: Cettia cetti

Ondersoorten

C.c. cetti: van westelijk Europa tot Griekenland en de Balkan, noordwestelijk Afrika.
C.c. orientalis: van Turkije tot Iran en Afghanistan.
C.c. albiventris: van Kazachstan en Turkmenistan tot noordwestelijk China en noordelijk Afghanistan.

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκό) Ψευταηδόνι беларуская #Berki poszáta #Bilbili i kënetave #Blæsöngvari #Bouscarle de Cetti #Cetia Ruiseñor #Cetie jizni #Cetti's Warbler #Cetti's Zanger #Cettia #Cettiidae #Cettisångare #Cettisanger #Cetty's Sjonger #Griekenland 2015 #kalda-rädilind #Kamış bülbülü #Lesbos 2009 #Passeriformes #Rossinyol bord #Rouxinol-bravo #Seidensänger #silkkikerttunen #Stufărică #Svilnica #Svilorepa #Usignolo di fiume #Wierzbówka zwyczajna #zangvogel #Zangvogels #Очеретянка середземноморська #Свилен трскар пејач #Свилено шаварче #Середземноморська очеретянка #Широкохвостая камышевка #Լայնապոչ եղեգնաթռչնակ #צטיה #هازجة سيتي #ფართოკუდა ლერწამა #ヨーロッパウグイス #宽尾树莺