Balkansperwer

Kenmerken

De Balkansperwer is een kleine roofvogel soort. Hij is ongeveer 35cm groot en heeft een spanwijdte tussen de 65 en 75cm. Het vrouwtje is wat groter als het mannetje echter niet zo duidelijk als bij de Europese Sperwer. Een volwassen man is blauwgrijs aan de bovenzijde, heeft donkere vleugeltips en is roestbruin van kleur aan de onderzijde. Het grotere vrouwtje is leigrijs aan de bovenzijde, heeft ook donkere vleugeltips en is ook roestbruin aan de onderzijde.

Biotoop

Gebieden met gemengd bos, en/of naaldbomen. Broed over het algemeen in naaldbomen. Vanuit een lage vlucht worden vogels uit struiken of vanaf grond gegrepen. Deze wordt geplukt op de grond of een hoge tak.

Voorkomen

Hij broedt in Griekenland en van Oostelijk Balkan tot in het zuiden van Rusland. Het zijn zomergasten en trekken in tegenstelling tot de Europese Sperwer in grote groepen naar hun overwinteringsgebieden in Egypte tot in het Zuidwesten van Iran.

Voedsel

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit zangvogels, insecten en hagedissen. Kenmerkend is de verrassingsaanval door in de vlucht op hun prooi te duiken.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Accipiter
Soort: Accipiter brevipes

Onderwerpen #(Κοινό) Σαΐνι #accipiter #Accipitridae #Accipitriformes #Axxpipiter brevipes #Balkanhauk #Balkanhök #Balkanhøg #Balkansperwer #Épervier à pieds courts #Esparver grec #Gavião-de-pé-curto #Gavilán Griego #Gjeraqina këmbëshkurtër #Havikachtige #Havikachtigen #Kis héja #Krahujec krátkoprsty #Kratonogi skobec #Krogulec krótkonogi #Kurzfangsperber #Levant Sparrowhawk #sirovarpushaukka #Sparviere levantino #stepi-raudkull język #Stúfhaukur #Turkije 2013 #Uliu cu picioare scurte #Yoz atmaca #Јастреб краткопрст #Европейский тювик #Късопръст ястреб #Яструб коротконогий #Եվրոպական ճնճղաճուռակ #נץ קצר- אצבעות #باشق ليفانت #ქორცქვიტა #レバントハイタカ #东雀鹰