Zwartbuikzandhoen

Kenmerken

De Zwartbuikzandhoen is een grondvogel met een prachtig verenkleed. Hij wordt ca. 35 cm groot en het voornaamste kenmerk is de zwarte buikvlek en zwarte borstband. Het mannetje heeft een grijze kop en borst, een oranje vlek op de wang en keel en is op de bovenzijde geelbruin/grijs gevlekt. Het vrouwtje is minder kleurvol maar is prachtig gevlekt in geelbruin en zandkleurige vlekken. Ze heeft een lichtoranje vlek op de wang. In vlucht is de zwarte buik in combinatie met de witte vleugels kenmerkend voor deze hoensoort.

Biotoop

Het leefgebied van de Zwartbuikzandhoen bestaat uit halfwoestijnen, droge- en zanderige gebieden, en berghellingen tot boven de 1000 meter hoogte. De Zwarbuikzandhoen lijkt minder gebonden aan gebieden met een hoge gemiddelde temperatuur dan de overige soorten zandhoenders. Hij vermijdt in tegenstelling tot de Witbuikzandhoen gebieden waar het volledig ontbreekt aan vegetatie. Verder wordt de vogel ook waargenomen in extensief beweid gebied met struikgewas en op braakliggende akkers in agrarische gebieden.

Voorkomen

De Zwartbuikzandhoen komt voor op het Iberisch Schiereiland, Noordwest-Afrika, de Canarische Eilanden en van Turkije tot Nepal en West-China. De zuidelijke vogels zijn standvogels, de noordelijke exemplaren migreren naar het zuiden in de winterperiode. De beste manier om deze vogels te zien is om tussen 9.00 en 10.00 uur nabij drinkplaats te gaan staan (op gepaste afstand, de vogels zijn zeer schuw!). Zij komen elke ochtend op dezelfde plaats en zelfde tijd drinken, vaak in grotere groepen. Het drinken is voor hen belangrijk en kunnen hiervoor grote afstanden vliegen. Water voor de jongen wordt via hun buikveren opgenomen en zodoende meegenomen.

Voedsel

Deze hoendersoort leeft van zaden en jonge scheuten van planten.

Wetenschappelijk

Zwartbuikzandhoen,Black-bellied sandgrouse,Pterocles orientalis
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pteroclidiformes (Zandhoenderachtigen)
Familie: Pteroclididae (Zandhoenders)
Geslacht: Pterocles
Soort: Pterocles orientalis

Ondersoorten

P. o. orientalis: van de Canarische Eilanden, het Iberisch Schiereiland en Marokko tot westelijk Iran.
P. o. arenarius: van Kazachstan tot zuidelijk Iran en Afghanistan, oostelijk tot noordwestelijk China.

Onderwerpen #Bağırtlak #Black-bellied Sandgrouse #Cortiçol-de-barriga-preta #Črna stepska kokoška #Feketehasú pusztaityúk #Fuerteventura #Ganga #Ganga Ortega #Ganga unibande #hietakyyhky #mustkõht-vuril #Pterocles #Pteroclididae #Pteroclidiformes #Sandflughuhn #Sandspjátra #Sortbuget Sandhøne #stepokur písečný #Stepówka czarnobrzucha #Svartbukad flyghöna #Svartbuksandhøne #Xurra #Zandhoen #Zandhoenderachtige #Zandhoenderachtigen #Zandhoenders #Zwartbuikzandhoen #Μαυροπεριστερόκοτα #Рябок чорночеревий #Чернобрюхий рябок #Սևափոր դռլոն #קטה גדולה #قطا أسود البطن #クロハラサケイ #黑腹沙鸡