Steppebuizerd

Kenmerken

De Steppebuizerd is een ondersoort van de Buizerd. De Steppebuizerd wordt soms afgesplitst als een aparte soort namelijk Buteo vulpinus. Vergeleken met de nominaatvorm Buteo buteo is hij iets kleiner (45 tot 50cm groot), en heeft hij langere vleugels en een langere staart. Er zijn twee kleurvarianten: de roodachtige vorm welke zijn wetenschappelijke naam aanduid (vulpes is Latijn voor "vos"), en een donkergrijze vorm. De staart van Steppebuizerd is bleker dan de nominaatvorm, en vaak heel roodbruin van kleur zoals bij de Noord-Amerikaanse Roodstaartbuizerd . De bovenste vleugeldekveren hebben bleke vlekken, en de primaire slagpennen zijn aan de onderzijde ook bleker. Volwassenen hebben een zwarte achterrand aan de vleugels, en beide kleurvarianten hebben een eenkleurige buik en borst door het ontbreken aan een borstband welke kenmerkend is voor de nominaat vorm.

Biotoop

Komt in bijna alle landschappen voor van steppe tot landbouwgebied, en van bergachtig landschap tot aan de kust. Verschillende jachttechnieken zoals vanuit vlucht, loerend vanaf een paaltje en lopend op de grond.

Voorkomen

De Steppebuizerd broedt van Oost-Europa oostwaarts naar het Verre Oosten met uitzondering van Japan. Het is een lange afstand migrant, met uitzondering van een aantal noordelijke vogels uit het Himalaya gebergte. Hij overwintert in Afrika, India en Zuidoost-Azië.

Voedsel

Kleine zoogdieren maar ook vogels, amfibieën en overige ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Buteo
Soort: Buteo buteo Vulpinus

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Águia-de-asa-redonda ssp vulpinus #alalaji vulpinus #Bruinjakkalsvoël #Buizerd ssp vulpinus #Busardo de Estepa #Buse des steppes #Buteo #Buteo Buteo Vulpinus #Falkenbussard #hiirihaukka #káně lesní ruská #Kanja #Myszołów wschodni #Poiana delle steppe #Russevåk #sperwerachtige #sperwerachtigen #Stäppvråk #Steppe Buzzard #Steppebuizerd #Steppevåge #Vörösfarkú egerészölyv #Обыкновенный канюк ssp vulpinus