Schreeuwarend

Kenmerken

De Schreeuwarend is een middelgrote arendsoort, ongeveer 60cm in lengte en met een spanwijdte van 150cm. Zijn hoofd en vleugeldekveren zijn bleek bruin en contrasteert met het over het algemeen donkere verenkleed. De kop en de snavel zijn klein voor een arend. Meestal is een witte vlek zichtbaar boven op beide vleugels. Juveniele en volwassen vogels hebben een duidelijk afgebakende witte "V" op de romp. In de vleugels is een korte 7de handpenvinger zichtbaar (bij een Bastaardarend is deze lang). Aan de onderzijde van de vleugels bij adulte vogels zijn 2 lichte komma's zichtbaar (bij Bastaardarend kliene witte vlek of komma's). Juveniele vogels hebben zijn minder contrastrijk in de vleugels, maar de slagpennen bevatten opvallende witte vlekken. Hij verschilt van de Bastaardarend juvenielen door een gebrek aan witte vleugelvlekken en de aanwezigheid van een crèmekleurige nek vlek.

Biotoop

De Schreeuwarend leeft in op open of licht bebost gebied.

Voorkomen

De Schreeuwarend is een migrant die in zuidelijk Afrika overwintert en in het voorjaar naar Centraal- en Oost-Europa tot zuidwaarts in Turkije trekt om hier te broeden.

Voedsel

Kleine zoogdieren maar ook vogels, amfibieën en overige ongewervelde.

Wetenschappelijk

Schreeuwarend,Lesser Spotted Eagle,Clanga pomarina
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Clanga
Soort: Clanga pomarina

Onderwerpen #Accipitriformes #Aguia-pomarina #Águila Pomerana #Àguila pomerània #Aigle pomarin #Aquila anatraia minore #Békászó sas #Clanga #Clanga pomarina #Gevlekte arend #Gjalpearn #Gnýörn #Havikachtige #Havikachtigen #Israel 2014 #Küçük orman kartalı #Lesbos 2013 #Lesser Spotted Eagle #Lille Skrigeørn #Mali klinkač #Mažasis erelis rėksnys #Mindre skrikörn #Orel kriklavy #Orlik krzykliwy #pikkukiljukotka #Schreeuwarend #Schreiadler #Shqiponja e vogël e rosave #Småskrikørn #Väike-konnakotkas #Κραυγαετός #Малий підорлик #Малък креслив орел #Малы арлец #Малый подорлик #Փոքր ենթարծիվ #עיט חורש #عقاب أرقط صغير عقاب أسفع صغير #მცირე მყივანი არწივი #ትንሹ ባለጠቃጠቆው ንስር #アシナガワシ #小乌雕