Rotsduif

Kenmerken

De Rotsduif is het origineel van alle tamme duiven. De Sierduif, de Stadsduif en Postduif zijn allemaal afstammelingen van de Rotsduif. Hij wordt ca. 32cm groot. Het verenkleed van man en vrouw is gelijk. Het verenkleed van de Rotsduif is lichtgrijs maar hij heeft een donkergrijze kop en hals. De zijden van de hals zijn glanzend groen en paars. De vleugels bevatten twee donkere vleugelstrepen. In de vlucht valt de donkergrijze staart met de zwarte eindband en de witte ondervleugel op. De snavel is donker met een witte vlezige washuid rond de neusgaten.

Biotoop

Het biotoop van de Rotsduif omvat verschillende open en semi-open landschappen. Kliffen en richels van rotsen worden vaak gebruikt voor het rusten maar ook om op te nestelen. Rotsduiven zijn over het algemeen monogaam en krijgen per broedsel 2 jongen.

Voorkomen

Vanuit oorsprong komt de Rotsduif in het wild voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Verwilderde duiven vestigen zich in steden over de gehele wereld. De soort is in overvloed aanwezig.

Voedsel

De duif is een zaad en planteneter, echter zal de gedomesticeerde duif veelal restanten van voedsel van de mens eten.

Wetenschappelijk

Rotsduif,Rock Dove,Columba livia
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Columbiformes (Duifachtigen)
Familie: Columbidae (Duiven)
Geslacht: Columba
Soort: Columba livia

Ondersoorten

C.l. livia: van westelijk en centraal Europa, noordelijk Afrika tot centraal Azië.
C.l. gymnocycla: van Mauritanië en Senegal tot zuidelijk Mali en Ghana.
C.l. targia: van noordelijk Mali en zuidelijk Algerije tot centraal Soedan.
C.l. dakhlae: westelijk Egypte.
C.l. schimperi: oostelijk Egypte, zuidelijk Soedan en Eritrea.
C.l. palaestinae: van Sinaï tot Syrië en het westelijk en zuidelijk Arabisch Schiereiland.
C.l. gaddi: van oostelijk Turkije tot Oezbekistan en westelijk en noordelijk Afghanistan.
C.l. neglecta: van westelijk Pakistan en oostelijk Afghanistan tot de Himalaya.
C.l. intermedia: zuidelijk India en Sri Lanka.
C.l. nigricans: in Mongolië en Noord- China is variabel
C.l. atlantis: in Madeira, de Azoren en de Kaap Verdische Eilanden
C.l. canariensis: de Canarische Eilanden

Onderwerpen #Bjargdúfa #Colom roquer #Columba #Columbidae #Columbiformes #Common Pigeon #Duif #Duifachtige #Duifachtigen #Duiven #Felsentaube #Fuerteventura #Gołąb skalny #Holub domáci #Kaljutuvi #kalliokyyhky (kesykyyhky) #Kaya güvercini #Klippduva #Klippedue #Paloma Bravía #Pëllumbi i egër i shkëmbit #Piccione #Pigeon biset #Pombo-doméstico #Rock Dove #Rock Pigeon #Rotsduif #Skalni golob #Szirti galamb #Tuinduif #Uolinis karvelis #Αγριοπερίστερο #Сизый голубь #Скален гълъб #Шызы голуб #Թխակապույտ աղավնի #יונת סלעים #حمام جبلي يضم الحمام المستوحش #გარეული მტრედი #የቋጥኝ እርግብ #カワラバト #原鸽