Renvogel

Kenmerken

De Renvogel was één van de wenssoorten die ik graag wilde waarnemen in Marokko. Wat een prachtige vogel! Hij doet zijn naam (in het Nederlands) echt eer aan. Wanneer deze vogels het op een lopen zetten, zijn ze niet bij te houden. De Renvogel heeft een licht beige verenkleed, lichte poten en een gebogen staalkleurige snavel. De adulte vogels hebben een prachtige koptekening bestaande uit een blauw achterhoofd, witte wenkbrauwstreep tot op het achterhoofd en een zwarte oogstreep, ook tot op het achterhoofd. De juveniele vogels zijn veel minder getekend en gekleurd op de kop.

Biotoop

De renvogel leeft op bijna kale, vlakke terreinen met lage vegetatie, vooral zandige halfwoestijnen. Het is een schaarse soort, welke in kleine groepjes op de vlaktes leeft. De groepen die wij in Marokko gezien hebben varieerde tussen de 7 en 20 vogels.

Voorkomen

Deze vogels zijn op de Canarische Eilanden, in noord-Afrika en zuidwestelijk Azië gevonden. Hun twee eieren worden in een kuiltje op de grond gelegd. Zij zijn gedeeltelijk migrerend, noordelijke en noordwestelijke vogels overwinteren in Indië, Arabïe en over de zuidelijke rand van het Sahara. Sommige vogels broeden ook in de zuidelijke woestijngebieden in noordwestelijke Indië en Pakistan.

Voedsel

Hoewel Renvogels waadvogels zijn, zijn het vogels van droog open land, bij voorkeur halfwoestijn, waar zij typisch door het lopen op het terrein jagen naar insecten. Ook worden insecten opgegraven.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Geslacht: Cursorius
Soort: Cursorius cursor

Ondersoorten

C.c. cursor: van de Canarische Eilanden en Noord-Afrika tot Irak.

[singlepic id=6704 w=550 h=350 float=center]

C.c. bogolubovi: van zuidoostelijk Turkije tot noordwestelijk India.
C.c. exsul: Kaapverdië.

Onderwerpen #aavikkojuoksija #Behulik plavy #Charadriiformes #Çölkoşarı #Corredor #Corredor Sahariano #Corrione biondo #Courvite isabelle #Cream-colored Courser #Cream-coloured Courser #Cursorius #Fuerteventura #Futómadár #kõrbejooksur #Marokko 2010 #Ökenlöpare #puščavski tekalec #Rączak #Renvogel #Rinfûgel #Sandlápa #steltloper #Steltloperachtigen #Ørkenløber #Ørkenløper #Αμμοδρόμος #Бігунець #Бегунок #רץ מדבר #كروان عسلي #スナバシリ #乳色走鸻