klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Dit is een kleine vale leeuwerik soort, kleiner dan de veldleeuwerik. Deze soort wordt ca. 13 tot 14.5cm groot. Hij is donker-gestreepte grijsachtig-bruin bovenop, heeft een witte onderzijde, bestreepte borst en heeft een sterke scherpe snavel dat rozeachtig met een grijze waas is. Hij heeft een bleke oogstreek, donkere lapjes op elke zijde van zijn hals en een donkere staart. De sexe zijn gelijkwaardig. De Kortteenleeuwerik is bijna gelijkwaardig van uiterlijk, echter is deze 1 cm groter en heeft geen borststrepen welke de Kleine kortteenleeuwerik wel heeft.

Biotoop:

Deze soort leeft en foerageert voornamelijk op de droge vlakten zoals zoutpannen en steppegebieden. Hij nestelt op de grond.

Voorkomen:

De Kleine kortteenleeuwerik komt voor in Zuid-Europa, West Azië en Noord Afrika. Het is een dwaalgast in Noordwest Europa.

Voedsel:

In het broedseizoen eet de Kleine kortteenleeuwerik hoofdzakelijk insecten en spinnen, gevangen in de vlucht of van de bodem gepikt, in de winter vooral zaden. De kortteenleeuwerik kan maandenlang zonder water, maar wanneer dit in de buurt is, zal hij hier regelmatig aandoen.

Wetenschappelijk

Kleine Kortteenleeuwerik,Lesser Short-toed Lark,Calandrella rufescens
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Alaudidae (Leeuweriken)
Geslacht: Alaudala
Soort: Alaudala rufescens

Ondersoorten

A.r. rufescens: Tenerife
A.r. polatzeki: Overige Canarische Eilanden

klik op de foto voor de originele weergave

A.r. apetzii: Het zuiden van het Iberisch schiereiland
A.r. minor: Marokko tot in het noordwesten van Egypte, Zuid-Turkije tot de Sinaï en het oosten van Irak
A.r. nicolli: Nijldelta
A.r. pseudobaetica: Oost-Turkije, Transkaukasië en Noord-Iran
A.r. heinei: Oekraïne tot Oost-Kazachstan

Onderwerpen #Alaudala #alaudidae #Alouette pispolette #Calandrina #Calhandrinha-das-marismas #Çorak toygarı #Csíkos szikipacsirta #Dvärglärka #Dværglærke #Flekkdverglerke #Fuerteventura #Kleine Kortteenleeuwerik #kõnnu-väikelõoke #leeuwerik #leeuwerikken #Lesser Short-toed Lark #Mali škrjancek #Passeriformes #pikkukiuru #Pilkasis trumpapirštis vieversys #skowrończyk mały #skřivánek menší #Stúflævirki #Stummellerche #Terrera Marismeña #Terrerola rogenca #zangvogel #Zangvogels #Μικρογαλιάντρα της Ερήμου #Жайворонок сірий #Серый жаворонок #Сива чучулига #Մոխրագույն արտույտ #قبرة قصيرة الأصابع صغيرة #コヒバリ #小短趾百灵