Canarische Roodborsttapuit

Kenmerken

De Canarische Roodborsttapuit (Saxicola dacotiae), ook bekend als de Fuerteventura roodborsttapuit. De Canarische Roodborsttapuit is intermediair in uiterlijk tussen de Europese Roodborsttapuit en het Paapje. Zijn grootte en vorm doet denken aan een lenige Roodborstje. De bovendelen zijn over het algemeen gekleurd als het Paapje, maar meer contrasterend, donkerbruin met een zwartachtige kop en rug strepen. Hij heeft een witte wenkbrauwstreep, witte nekvlekken en een licht kastanjerode borst, steeds doffer en bleker verlopend naar de onderzijde naar de witachtige buik. De romp en de staart zijn donker. Hij heeft tevens een witte vleugel band. Het vrouwtje is vergelijkbaar maar dan de vale versie van het mannetje, met een bruinzwarte kop en zonder witte nek vlekken.

Biotoop

De Canarische Roodborsttapuit is zeer trouw aan een goede leefomgeving. Het broedgebied beslaan de `barrancos` rivierbeddingen, ravijnen en rotsachtige hellingen met vrij schaars grond (30-50% open grond) met struikachtige vegetatie. Hoewel ze soms ook foerageren in meer open en dorre gebieden zoals Malpaís (oud gestolde lavastroming met oplevende vegetatie). Mannetjes zingen van open zangposten, waar ze ook graag op insecten met vleugels jagen. Af en toe wagen ze zich in velden of tuinen voor voedsel, echter volledig open landschap lijkt alleen te worden aamgedaan bij het verzamelen van voedsel voor hun jongen.

Voorkomen

Het is een sedentaire inwoner die alleen op het eiland Fuerteventura voorkomt op de Canarische Eilanden. De ondersoort S.d. murielae is in de 20ste eeuw uitgestorven.

Voedsel

Deze soort leeft van insecten, larven, libellen, spinnen en andere ongewervelden.

Wetenschappelijk

Canarische Roodborsttapuit,Canary Islands Chat ssp dacotiae,Saxicola dacotiae dacotiae
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Onderfamilie: Saxicolinae
Geslacht: Saxicola
Soort± Saxicola dacotiae

Ondersoorten

S.d. dacotiae: het eiland Fuerteventura.
S.d. murielae: het eiland Alegranza.

Onderwerpen #bramborníček kanárský #Canarische Roodborsttapuit #Canarische Roodborsttapuit ssp dacotiae #Canary Islands Chat #Canary Islands Chat ssp dacotiae #Cartaxo das Canárias #Eyjaskvetta #Fuerteventura #Kanarenschmätzer #kanarianobitaki #kanariantasku #Kanariebuskskvätta #Kanarisk Bynkefugl #Kanariskvett #klaskawka kanaryjska #Muscicapidae #Passeriformes #pŕhľaviar bielohrdlý #Russisch #Saltimpalo delle Canarie #Saxicola #saxicolinae #Slovaaks #Tarabilla Canaria #Tarier des Canaries #Vliegenvanger #Vliegenvangers #zangvogel #Zangvogels #Канарский чекан #Канарский чекан ssp dacotiae #カナリアノビタキ #卡岛石(即鸟)