klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Buizerd heeft vele verenkleden, verschillend in rugkleur van donkerbruin tot bijna wit. De buikzijde is meestal lichter van kleur met donkere strepen. Hoogte tussen de 50 en 57 cm, met een spanwijdte van ca. 120 cm. Korte staart en brede vleugels. Kenmerkend vlieggedrag met korte slagen waarna hij blijft zweven op de luchtlagen met gespreide staart en vleugels in V-vorm. Het vrouwtje is in de regel iets groter dan het mannetje.

Biotoop:

Hij komt in Nederland in bijna alle landschappen voor van bos tot landbouwgebied, en van bergachtig landschap tot aan de kust. Verschillende jachttechnieken zoals vanuit vlucht, loerend vanaf een paaltje en lopend op de grond.

Voorkomen:

De Buizerd is een zomergast, standvogel en broedvogel in Nederland en België. De Buizerd komt verder voor in het grootste gedeelte van Europa en delen van Azië.

Voedsel:

Kleine zoogdieren maar ook vogels, amfibieën en overige ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Buteo
Soort: Buteo buteo

Ondersoorten

B.b. insularum (Canarische Eilanden en Azoren)

klik op de foto voor de originele weergave

B.b. harterti (Madeira)
B.b. pojana (Corsica, Sardinië, Sicilië, Midden- en Zuid-Italië)
B.b. buteo (Europa tot in Finland, Roemenië en verder Turkije)
B.b. menetriesi (Oost-Turkije, de Kaukasus tot in Noord-Iran)
B.b. vulpinus (Noord- en Oost-Europa, Midden-Azië) – Steppebuizerd – Steppe Buzzard

klik op de foto voor de originele weergave

 

Onderwerpen #(Κοινή) Γερακίνα #Accipitridae #Accipitriformes #Águia-de-asa-redonda #Águia-de-asa-redonda ssp vulpinus #alalaji vulpinus #Aligot comú #Bruinjakkalsvoël #Buizerd #Buizerd ssp vulpinus #Busardo de Estepa #Busardo Ratonero #Buse des steppes #Buse variable #Buteo #Common Buzzard #Duitsland 2009 #Egerészölyv #Falkenbussard #Hiireviu #hiirihaukka #Huta #Káne lesni #káně lesní ruská #Kanja #Mäusebussard #Musvåge #Musvåk #Músvákur #Mûzebiter #Myszołów wschodni #Myszołów zwyczajny #Nederland #Ormvråk #Paprastasis suopis #Poiana #Poiana delle steppe #Polder Rosmalen #Russevåk #Şahin #sperwerachtige #sperwerachtigen #Stäppvråk #Steppe Buzzard #Steppebuizerd #Steppevåge #Vörösfarkú egerészölyv #Канюк звичайний #Канюк-мышалоў #Обикновен мишелов #Обыкновенный канюк #Обыкновенный канюк ssp vulpinus #Սովորական ճուռակ #עקב חורף #صقر حوام يضم حوام السهول #ჩვეულებრივი კაკაჩა #ノスリ #欧亚鵟