klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Brilgrasmus is klein, hij wordt ca. 13cm groot. Het mannetje heeft een bruinroze borst en buik, roestbruine tertials, een grijsbruine mantel, een witte keel en een blauwgrijze kop met een witte oogring en zwarte teugel. Hij verschilt van het mannetje van de gewone Grasmus door een kortere handpenprojectie, de zwarte teugel en een donkerdere borst. Het vrouwtje is bruin met een witte keel, lichte buik en heeft ook roestbruine tertials. Zij verschilt van het vrouwtje gewone Grasmus door de dunnere snavel, door het ontbreken van donkere veercentra en ze is kleiner. Beide geslachten hebben geelroze poten.

Biotoop:

Deze kleine zangvogels zijn te vinden in droog open landschap met struiken.

Voorkomen:

De Brilgrasmus broedt in Noordwest Afrika, ten zuidwesten van Europa van Iberia naar Italië, en dan verder naar het oosten aan de oostelijke Middellandse Zee eilanden en kustgebieden in Portugal, Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk en Noord-Afrika. De Europese vogels trekken in de winter naar Afrika, de Afrikaanse exemplaren zijn standvogels. Deze soort is een zeldzame zwerver in Noord- en West Europa.

Voedsel:

Brilgrasmussen eten insecten, larven, spinnen en andere ongewervelden, ook bessen, vruchten en nectar.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia conspicillata

Ondersoorten:

S.c. conspicillata: van zuidwestelijk en zuidelijk Europa, noordwestelijk Afrika en Turkije tot Jordanië.
S.c. orbitalis: Madeira, de Canarische Eilanden en Kaapverdië.

Onderwerpen #Bilbilthi me syze #Bozkır ötleğeni #Brilgrasmus #Brilhagekrûper #Brillengrasmücke #Brillesanger #Cyprus 2014 #Fauvette à lunettes #Glámsöngvari #Glasögonsångare #kõnnu-põõsalindpokrzewka okularowa #Maskesanger #Osocnikova penica #Passeriformes #pěnice brýlatá #pikkupensaskerttu #Spectacled Warbler #Sterpazzola della Sardegna #sylvia #Sylvia conspicillata #Sylvia conspicillata orbitalis #Syviidae #Tallarol trencamates #Tomillera #Törpeposzáta #Toutinegra-tomilheira #Zanger #Zangers #zangvogel #Zangvogels #Καστανοτσιροβάκος #Очковая славка #סבכי ערבות #هازجة أم نظارة دخلة أم نظارةCurruca #ミナミノドジロムシクイ #白眶林莺