Barbarijse Patrijs

Kenmerken

De Barbarijse Patrijs is een prachtige grondbewoner die het lopen boven het vliegen verkiest. Alleen als ze opgejaagd worden zullen ze opvliegen. De Barbarijse Patrijs wordt tussen de 33 en 36cm groot. Hij heeft opvallend wit/bruin gestreepte keelvlekken en flanken. De rug, hals en kop is blauwgrijs en hij heeft een rode snavel en rode oogringen. De poten zijn roze.

Biotoop

Deze vogel leeft met name in droge open en bergachtige gebieden. Hier broedt hij op de grond schaars aangekleed nest en kan 10 tot 16 eieren leggen.

Voorkomen

De Barbarijse Patrijs komt van oorsprong voor in het noorden van Afrika, maar is ook bewoner van Gibraltar, Sardinië en de Canarische Eilanden. Hier is hij uitgezet voor de jacht. Hij is nauw verwant aan de West Europese soort de Rode Patrijs (Alectoris rufa). Deze heeft echter een andere koptekening en ander nekvlek tekening.

Voedsel

De Barbarijse Patrijs voedt zich met een breed scala aan verschillende zaden en jaagt ook op insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazantachtigen)
Geslacht: Alectoris
Soort: Alectoris barbara

Ondersoorten

A. b. koenigi: de Canarische eilanden en noordwestelijk Marokko.
A. b. spatzi: van zuidelijk Marokko tot centraal en zuidelijk Algerije en zuidelijk Tunesië.
A. b. barbara: van noordoostelijk Marokko tot noordelijk Tunesië.
A. b. barbata: noordoostelijk Libië en noordwestelijk Egypte.

Onderwerpen #Afriška kotorna #Alecortis barbara #Alectoris #Barbarijse Patrijs #Barbary Partridge #Barnanyakú szirtifogoly #Berberhøne #Berberi kekliği #berberi kivikana #Fazantachtige #Fazantachtigen #Felsenhuhn #Fuerteventura #Galliformes #Góropatwa berberyjska #Hoender #Hoenderachtige #Hoendervogels #Klipphöna #orebice berberská #Perdiu d'Àfrica #Perdiz Moruna #Perdiz-moura #Perdrix gambra #Pernice sarda #Phasianidae #Þyrnihæna #Берберийская каменная куропатка #北非石鸡