Wilde Zwaan

Kenmerken

De Wilde Zwaan is bijna gelijkwaardig in verschijning aan de Kleine Zwaan. Hij is echter groter, met een lengte van 140-165 cm en een spanwijdte van 205-275 cm. Het wordt beschouwd als een van de zwaarste vliegende vogels.  In vergelijking met de Kleine Zwaan heeft hij een meer hoekige vorm van de kop en een meer variabele snavel patroon dat altijd meer geel dan zwart heeft (kleine zwanen hebben meer zwart dan geel). Het verenkleed is wit en de poten zijn zwart. Wilde zwanen hebben een diepe toeterende roep.

Biotoop

Wilde zwanen vereisen grote gebieden van water om in te wonen, vooral als ze nog groeien, omdat simpelweg hun poten niet sterk genoeg zijn om hun gewicht langdurig te dragen. De wilde zwaan besteedt veel van zijn tijd in het water om voedsel te zoeken. Wilde zwanen zijn koppels voor het leven, en hun jongen blijven de hele winter bij hen. Ze zijn soms vergezeld door nakomelingen uit voorgaande jaren. Hun broedbiotoop is bij voorkeur wetland zoals moerasgebieden en taiga.

Voorkomen

Ondanks hun grootte, zijn het krachtige vliegers. Wilde zwanen kunnen honderden of zelfs duizenden kilometers vliegen om te migreren naar hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Oost-Azië. Ze broeden in subarctische Eurazië, verder naar het zuiden dan Bewicks in de taiga zone. Ze zijn zeldzaam als broedvogels in het noorden van Schotland, in het bijzonder in Orkney.. Deze vogel is af en toe een zwerver aan het Indische Subcontinent en het westen van Noord-Amerika. IJslandse broedvogels overwinteren in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Voedsel

De Wilde zwaan leeft van plantaardig voedsel welke hij vergaart in het water of op het land.

Wetenschappelijk

Stam:  Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eenden, ganzen en zwanen)
Geslacht: Cygnus
soort: Cygnus cygnus

Onderwerpen #Álft #Anatidae #Anseriformes #Aves #Cigne cantaire #Cigno selvatico #Cisne Cantor #Cisne-bravo #Cygne chanteur #Cygnus #Cygnus cygnus #Énekes hattyú #Gulbė giesmininkė #Harayçı qu quşu #Kloekswan #Labod pevec #Labut zpevná #laulujoutsen #Laululuik #Lebădă de iarnă #Mjelma qafëdrejtë #Ötücükuğu #Rosmalen 2012 #Sångsvan #Sangsvane #Singschwan #Singswaan #vogels #Whooper Swan #Wilde zwaan #Žutokljuni Labud #zwaan #Zwanen #Łabędź krzykliwy #Αγριόκυκνος #Лебідь-кликун #Лебед пеач #Лебедзь-клікун #Лебедь-кликун #Поен лебед #Ճչան կարապ #ברבור שר #تم صافر #ყვითელნისკარტა (მყივანა) გედი #オオハクチョウ #大天鹅