Sijs

Kenmerken

De Sijs is een kleine vogel met korte staart. Hij wordt ca. 12,5cm groot. Het mannetje heeft een grijsgroene rug en gele stuit. Beide zijden van de staart zijn geel, het einde is zwart. De vleugels zijn zwart en hebben een kenmerkende gele vleugel streep. Zijn borst en buik zijn lichter van kleur, en buik tot staart is gestreept. Hij heeft een gele oogstreep. Ook heeft hij een lichtzwarte kin en donkere kruin. De hoeveelheid zwart op de kin wordt gerelateerd aan de hoogte in rang in een groep Sijzen. Het volwassen vrouwtje is veel minder geelgroen en de onderzijde is lichter en meer gestreept, de kop heeft geen zwart.

Biotoop

Zijn habitat bestaat uit beboste gebieden op bepaalde hoogtes op berghellingen en ze hebben een zekere voorliefde voor vochtige gebieden, naaldbossen, vooral Spar is de favoriet van deze vogels.

Voorkomen

De Sijs komt in het grootste gedeelte van Eurazië voor en ook in het noorden van Afrika. Zijn broedgebied is verdeeld in twee zones, namelijk elke zijde van de Palearctisch gebied, de oostkust van Azië en het noordelijk gedeelte van Europa. Deze vogels zijn te vinden gedurende het hele jaar in Centraal-Europa en een aantal bergketens in het zuiden van het continent. Ze zijn aanwezig in het noorden van Scandinavië en in Rusland en ze overwinteren in het Middellandse Zeegebied en het gebied rond de Zwarte Zee. In China broeden zij op het Khingan bergen van Binnen-Mongolië en in de provincie Jiangsu; ze brengen de zomer door in Tibet, Taiwan, de valleien van de lagere Yangtse rivier en de zuidoost kust. De Sijs wordt soms gezien in Noord-Amerika. Er is ook een vergelijkbaar en nauw verwante Noord-Amerikaanse tegenhanger, de Dennensijs (Spinus pinus).

Voedsel

Deze Sijs leeft op zaad, maar eet in het broedseizoen ook insecten en ongewervelden.

Wetenschappelijk

Sijs,Eurasian siskin,Spinus spinus
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Spinus
Soort: Spinus spinus

Onderwerpen #(Κοινό) Λούγαρο #Alksninukas #Cerla dimërake #Čižak #cizek lesni #Csíz #Czyż zwyczajny #Erlenzeisig #Eurasian Siskin #Fringillidae #Grönsiska #Grønnsisik #Grønsisken #Jilguero Lúgano #Lucherino #Lugre #Maashorst #Passeriformes #Scatiu #Siisike #Sijs #Siskin #Spinus #Spinus spinus #Syske #Tarin des aulnes #vinkachtige #vinkachtigen #zangvogel #Zangvogels #Елова чинка #Чиж #Чыж #חרפי