Havik

Kenmerken

De havik is een prachtige roofvogel. Een volwassen havik kan een lengte hebben tussen 49 en 66 cm. De havik heeft korte, brede vleugels en een lange, bijna rechthoekige staart. Een volwassen havik heeft een witte lijn boven het oog, een zwarte kruin en donkere veren in de oorstreek. Het verenkleed van een mannetje is bovenaan bruin en onderaan vaalwit met dunne grijze strepen. Het vrouwtje is veel groter en een bovenaan een leigrijs verenkleed en is onderaan grijs. Een jonge havik heeft bovenaan een bruin verenkleed en gestreept bruin onderaan. Bovendien is de witte oogstreep minder opvallend. Onderstaande foto's zijn van een juveniele havik met prooi.

Biotoop

Vanwege zijn broedgedrag en jachttechnieken zijn havikken veelal te vinden in bosgebieden afgewisseld met open gebieden.

Voorkomen

Het is een wijdverspreide soort die de leeft in de gematigde delen van het noordelijk halfrond.

Voedsel

De havik vangt middelgrote vogels en zoogdieren. Hoofdprooien in Nederland zijn postduif, houtduif, Vlaamse gaai en konijn. In terrein met veel dekking jaagt de havik vanaf een zitplaats of in een lage vlucht, om een prooi te verrassen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes (Roofvogels)
Familie: Accipitridae
Geslacht: Accipiter
Soort: Accipiter gentilis

Ondersoorten

A.g. buteoides: noordelijk Eurazië.
A.g. albidus: noordoostelijk Siberië.
A.g. schvedowi: van noordoostelijk Azië tot centraal China.
A.g. fujiyamae: Japan.
A.g. gentilis: centraal en noordelijk Europa.
A.g. marginatus: van Italië en de Balkan tot de Kaukasus en noordelijk Iran.
A.g. arrigonii: Corsica en Sardinië.
A.g. atricapillus: Noord-Amerika (behalve zuidwestelijk Canada, de zuidwestelijke Verenigde Staten en noordwestelijk Mexico).
A.g. laingi: de eilanden van Brits-Columbia.
A.g. apache: de zuidwestelijke Verenigde Staten en noordwestelijk Mexico.

Onderwerpen #accipiter #Accipitridae #Accipitriformes #Açor #Astor #Astore #Autour des palombes #Azor Común #Çakırkuşu #Duehøg #Duvhök #Gáshaukur #Gjeraqina #Habicht #Hauk #Havik #Héja #Hønsehauk #Jastreb #Jastrząb gołębiarz #Jestráb lesni #kanahaukka #Kanakull #Kragulj #Maashorst #Northern Goshawk #roofvogel #roofvogels #Uliu porumbar #Vištvanagis #Διπλοσάϊνο #Јастреб кокошкар #Голям ястреб #Тетеревятник #Шуляк-галубятнік #Яструб великий #Ցախաքլորաորս #נץ גדול #باز شمالي #ქორი #オオタカ #苍鹰